Ook Actebis gooit zijn managementstructuur volledig om

Broadliner Ook Actebis stroomlijnt zijn Duitse management. Het middelste niveau van divisiemanagers wordt opgeheven en het managementteam wordt uitgebreid van twee naar vier managers. In de loop van dit proces verlaten verschillende managers het bedrijf. Gustavo Möller-Hergt treedt terug als hoofd Duitsland om zich te concentreren op zijn rol als CEO van Also-Actebis Holding.

Grote shake-up bij Also Actebis: de strategische herschikking van de distributeur, die begin 2011 ontstond door de fusie van Also en Actebis, culmineert nu in een verregaande herstructurering van het Duitse management. Daarbij schaft de onderneming het middenkader af en breidt zij het management uit van twee tot vier leden. Als gevolg hiervan verlaten verschillende managers de Duitse dochteronderneming, terwijl anderen nieuwe taken krijgen.

Gustavo Möller-Hergt, COO van de Also-Actebis Groep

Gustavo Möller-Hergt, COO van de Also-Actebis Groep

Het meest in het oog springende vertrek is dat van Gustavo Möller-Hergt, die sinds medio 2011 aan het hoofd stond van de distributeur in Duitsland. In de toekomst zal hij zich concentreren op zijn rol als CEO van Also-Actebis Holding, gevestigd in Hergiswil, Zwitserland. De topman nam deze functie pas eind juni over toen de vorige CEO Klaus Hellmich het concern verliet. Tot die tijd was Möller-Hergt zowel hoofd Duitsland als lid van de raad van bestuur van de holding verantwoordelijk voor operaties (COO).

Een constante in het Duitse management blijft Reiner Schwitzki, verantwoordelijk voor financiën, die woordvoerder van de nieuwe raad wordt. Daarnaast zullen drie andere managers van Also Actebis doorstromen naar de top van het bedrijf: Stefan Klinglmair, voorheen Vice President Volume & Retail Distribution, Heino Deubner, voorheen Managing Director van Managed-Print-Services-GmbH, en Matthias Lorz, voorheen Vice President Services.

“Consequente MORE-strategie”

Möller-Hergt motiveert de managementherschikking door te stellen dat Also Actebis zich “consequent wil richten op de implementatie van het MORE-programma”. Als COO heeft hij dit programma aan de onderneming voorgeschreven om de rentabiliteit ervan te verhogen. Om dit te bereiken moet de distributeur zich meer concentreren op winstgevende productcategorieën, nieuwe bedrijfsgebieden ontwikkelen en tegelijkertijd de kosten verlagen. MORE staat voor Maintain, Optimise, Reinvent en Enhance.

Möller-Hergt legt echter uit dat de uitdagingen die gepaard gaan met de uitvoering van de strategie “zo complex zijn dat je meerdere managers nodig hebt”. Daarom wordt de directie uitgebreid.

In de nieuwe directie is Klinglmair verantwoordelijk voor de transactieactiviteiten, de klassieke volumeactiviteiten, Deubner voor oplossingen, de activiteiten met toegevoegde waarde, en Lorz voor diensten. Alleen de voormalige manager Klinglmair is sinds de fusie nog werkzaam bij de omroep. Deubner kwam in de herfst van 2011 via de overname van het systeemhuis Druckerfachmann.de ook bij Actebis terecht. Lorz stapte in februari van dit jaar over van Bertelsmanns dienstendivisie Arvato naar Distribution.

Business unit heads krijgen meer verantwoordelijkheid

Terwijl ook Actebis het middenniveau van business unit heads afschaft, waardeert het bedrijf tegelijkertijd de rol van de business unit heads op, zo legt Möller-Hergt verder uit. Dit is omdat zij in de toekomst rechtstreeks aan de directie zullen rapporteren. “De hoofden van de business units krijgen meer verantwoordelijkheid”, vat de CEO samen.

Voor anderen betekent de nieuwe managementstructuur echter dat ze het bedrijf zullen moeten verlaten, van wie sommigen al vele jaren manager van Actebis of Also zijn. De vertrekkers waren Jochen Bless, Vice President SMB and Volume Commercial, Reinhold Egenter, Vice President Solutions, Oliver Kaiser, Vice President Marketing, en Guido Wirtz, Vice President Customer Consulting. In juli was al uitgelekt dat marketingman Kaiser zou vertrekken. Hij zal in oktober een leidinggevende functie bij VMware aanvaarden.

“We zijn tot een minnelijke schikking gekomen”, meldt Möller-Hergt. De vertrekkende managers zijn allemaal “uitstekende, professionele mensen”. Dat zij ook Actebis verlaten heeft alleen “te maken met de ontwikkeling van het bedrijf, dat zich nu anders presenteert”.

Daarnaast vertrekt Volker Flemming, hoofd van de Business Unit Telecommunicatie, voorheen NTplus. Zijn functie zal worden overgenomen door Steffen Ebner, voorheen Hoofd Inkoop van dezelfde Business Unit.