Wat is Hypergeconvergeerde Infrastructuur (HCI)?

Hyperconverged Infrastructure (HCI) maakt de virtualisatie op hoog niveau mogelijk van resources zoals opslag, rekenkracht, beveiliging of netwerk door complexe IT-infrastructuren te combineren en in kaart te brengen met behulp van software.

Hyperconverged Infrastructure of hyperconverged infrastructure, kortweg HCI, is een technologie voor het virtualiseren en verenigen van IT-infrastructuren. HCI is een verdere ontwikkeling van Converged Infrastructure (CI), een andere technologie voor het efficiënt combineren en beheren van IT-structuren. Tegelijkertijd integreert Hyperconverged Infrastructure de benaderingen van het software-defined datacenter (SDDC), een technologie voor de volledige virtualisatie van IT-resources.

Software-Defined Infrastructure

HCI berust op een architectuur waarin de fysiek beschikbare hardware niet logisch direct in verband staat met de infrastructuren die tijdens bedrijf beschikbaar zijn. In plaats daarvan wordt de hardware softwarematig gecombineerd en vervolgens per node precies zo gestructureerd als nodig is voor het huidige gebruik. Enerzijds betekent dit dat de stroom specifiek kan worden geleverd uit een grote pool. Anderzijds kan hardware niet gemakkelijk uit deze pool worden verwijderd omdat de software de capaciteit volledig onafhankelijk van de eigenlijke hardware combineert en toewijst. Ter vergelijking: bij CI is de hardware discreet, zodat de beschikbare middelen beperkt worden door de fysieke componenten. Daar staat tegenover dat ze onafhankelijk van elkaar kunnen worden gebruikt.

Voordelen van hypergeconvergeerde infrastructuur

HCI biedt veel voordelen ten opzichte van andere benaderingen van IT-infrastructuren, zoals:

  • Verhoogde operationele efficiëntie:Een hypergeconvergeerde infrastructuur maakt niet alleen optimaal gebruik van beschikbare IT-resources zoals opslag, maar kan ook veel processen automatiseren en zo arbeid besparen. Bovendien worden IT-infrastructuren sterk gebundeld tot een samenhangend systeem, zodat IT-experts zich minder hoeven te specialiseren in de afzonderlijke gebieden en processen.
  • Hoge schaalbaarheid:Virtualisering maakt het mogelijk resources dynamisch te schalen, bijvoorbeeld om piekbelastingen op te vangen zonder prestatieverlies of om kritieke toepassingen op betrouwbare wijze van meer vermogen te voorzien. HCI kan bijzonder snel reageren op veranderende vereisten dankzij de hoge mate van virtualisatie in vergelijking met andere benaderingen.
  • Kostenbesparingen:Een hypergeconvergeerde infrastructuur kan meestal worden gebruikt op generieke, industriestandaardhardware omdat de opslagsystemen worden gedefinieerd door software. Hierdoor is er geen behoefte aan zeer gespecialiseerde opslaghardware. Dit maakt de IT-infrastructuur niet alleen veelzijdig en gemakkelijk uit te breiden, maar bespaart ook kosten en maakt het mogelijk de systemen onafhankelijk van een specifieke leverancier voor speciale hardware op te zetten.