Digitale Infrastructuur 2020

De studie “Digitale Infrastructuur 2020” die in opdracht van Tech Data is uitgevoerd door het analistenbureau Crisp Research werpt licht op de IT-infrastructuur in het digitale tijdperk. Het is bedoeld als leidraad en besluitvormingshulpmiddel voor ondernemingen bij het nemen van strategische maatregelen.

Volgens Jan Mentel, analist bij Crisp Research, laat de studie “Digital Infrastructure 2020 – IT Infrastructure for the Digital Age”, die is gebaseerd op interviews met ongeveer 200 IT-managers, zien hoe de strategische trends van digitalisering de architectuur en de werking van de IT-infrastructuur beïnvloeden. Michael Görner, directeur IBM Business Unit bij Tech Data Advanced Solutions, licht toe: “Het doel van het onderzoek is om de ontwikkeling van de digitale infrastructuur ’tastbaar’ te maken.”

Het stijgt en daalt met de IT-infrastructuur

Tweederde van de ondervraagde bedrijven ziet een moderne IT-infrastructuur en krachtige datacenters als een doorslaggevende factor voor succes in het digitale tijdperk. De uitgaven voor de modernisering van datacentra zullen naar verwachting met dubbele cijfers toenemen.

Hybride cloud: meer dan alleen een marketinghype

Mentel ziet de publieke cloud als een belangrijke aanjager van digitalisering: “Met toepassingen op het gebied van automatisering, IoT en machine learning is er een grote behoefte aan wendbaarheid, flexibiliteit en hoge schaalbaarheid. Cloud computing wordt daarom het centrale IT-architectuurmodel voor digitale transformatie.” 36 procent van de bedrijven voorziet investeringen in de cloud van meer dan 20 procent per jaar.

Volgens de analisten ligt de toekomst in hybride cloudbenaderingen: deze combineren de volledige beveiligingsomvang van een private cloud met de eenvoudige schaalbaarheid van een public cloud. 80 procent van de ondervraagde besluitvormers plant concrete investeringen in hybride cloudtechnologieën, die dus al lang meer zijn dan alleen een marketinghype.

Machine Learning: Duitsland loopt niet achter

De studie weerlegt het vooroordeel dat Duitse bedrijven achterlopen bij de invoering en het gebruik van machine learning (ML). 12 procent van de besluitvormers is al bezig met de implementatie, 16 procent neemt momenteel een beslissing over technologieën en aanbieders. Ongeveer 25 procent bevindt zich in de ML-evaluatie- of planningsfase. Dit gaat gepaard met grote investeringen in overeenkomstige projecten. Een derde van de respondenten is van plan de uitgaven op dit gebied met 20 tot 50 procent te verhogen.

Op de rand van een doorbraak: hypergeconvergeerde infrastructuren

Ze combineren server-, opslag- en netwerkcomponenten met een hoger niveau beheersoftware en worden al door 19 procent van de respondenten gebruikt. Nog eens een derde is momenteel de technologieën aan het evalueren, proof-of-concepts aan het uitvoeren en een geschikte verkoper aan het selecteren. “Hyper Converged is al jaren een trend, maar komt nu echt in een stroomversnelling. Dit concept wint steeds meer aan belang, vooral voor bedrijfstoepassingen. Zo kunnen bijvoorbeeld ook uitgebreide SAP-architecturen en hypergeconvergeerde infrastructuren worden opgezet,” zegt Mentel.

Over de studie

Er werden in totaal 183 interviews gehouden met IT-digitaliseringsmanagers en besluitvormers in bedrijven. De ondervraagden kwamen uit twaalf bedrijfstakken, waarbij tweederde van de antwoorden afkomstig was van IT-besluitvormers (64 procent) en een derde van zakelijke besluitvormers (36 procent). CIO’s en IT-directeuren vormen respectievelijk de grootste groep onder IT-professionals, terwijl CFO’s en controllers het grootste deel van de zakelijke besluitvormers uitmaken.

Naast de overkoepelende studie zijn er zeven papers gepubliceerd die zich richten op belangrijke infrastructuurtrends: Publieke cloud (Infrastructur-as-a-Service/IaaS, Platform-as-a-Service/PaaS), hybride cloud, Machine Learning, Hyper Converged, Object Storage, Flash Storage en Security.

Vind de volledige studie hier.