Wat is hypergeconvergeerde infrastructuur?

Hypergeconvergeerde infrastructuur (HCI) of hyperconvergentie verwijst naar een softwaregedefinieerde datacenterstructuur die opslag-, reken- en netwerkgevirtualiseerde componenten combineert. Vergeleken met andere architectuurstijlen biedt hyperconvergentie een volledig geïntegreerde oplossing met een flexibelere inzet van bronnen. HCI verwijdert de traditionele siled-architectuur van legacy-systemen en realiseert die integratie zonder de speciale hardwarevereisten van geconvergeerde infrastructuur (CI).

Voordelen van hyperconvergentie

Hypergeconvergeerde infrastructuur draait meestal op commerciële off-the-shelf (COTS), x86-servers. Het volledig gevirtualiseerde operationele model verwijdert volledig traditionele silo’s van IT-teams, wat een aantal duidelijke zakelijke voordelen heeft, waaronder:

  • Kosten: De kosten variëren natuurlijk per leverancier, maar HCI heeft over het algemeen lagere CapEx en OpEx dan geconvergeerde infrastructuren en traditionele architecturen. Kostenbesparingen als gevolg van gestroomlijnde aanschaf-, implementatie-, beheer- en ondersteuningskosten, evenals verminderde complexiteit, interoperabiliteitsproblemen en operationele kosten.
  • Schaalbaarheid: HCI creëert een omgeving die klaar is voor virtualisatie en stelt bedrijven in staat klein te beginnen en indien nodig capaciteit toe te voegen, wat betekent dat datacenters kunnen worden overgezet naar HCI en stapsgewijs kunnen worden uitgebreid.
  • Efficiëntie: HCI verschuift het beheerparadigma van een hardwarebenadering naar een toepassingsgerichte benadering, met gecentraliseerd beheer, beleid en mobiliteit op het niveau van virtuele machines. De vereenvoudigde beheeraanpak betekent dat IT-teams meer kunnen doen met minder en de capaciteit hebben om hun aandacht te richten op bredere IT-uitdagingen / doelen.
  • Behendigheid: HCI is ideaal voor bedrijfskritische workloads zoals virtuele desktopinfrastructuur (VDI) en databasesoftware vanwege de hoge beschikbaarheid. Gegevens worden verwerkt met behulp van een engine voor één beleid.

Top HCI-leveranciers

De wendbaarheid en flexibiliteit van HCI maken het vooral aantrekkelijk voor kleine en middelgrote bedrijven, terwijl grote ondernemingen wellicht de voorkeur geven aan de aanpassingsopties die worden geleverd met de afzonderlijke maar toch gestroomlijnde IT-middelen van CI. HCI-systemen worden doorgaans bediend in een standaardhardwarebox die door één leverancier wordt ondersteund. Sommige bedrijven bieden aanvullende technologieën in hun hypergeconvergeerde infrastructuursystemen die verder gaan dan reken-, opslag- en netwerkbronnen, zoals gegevensontdubbeling en compressie en WAN-optimalisatie.

Prominente HCI-leveranciers zijn onder meer:

  • VMware
  • Cisco
  • Microsoft
  • Dell EMC
  • Nutanix
  • HPE
  • Draaien 3