Wat zijn armservers?

Een ARM-server, of geavanceerde RISC-machineserver, is een computerserversysteem dat bestaat uit een groot aantal ARM-processors, in tegenstelling tot de processors van de x86-klasse die traditioneel in servers worden gebruikt. ARM-servers worden aangeprezen omdat ze in staat zijn om vergelijkbare of grotere verwerkingskracht te leveren dan x86-servers, terwijl ze minder energie verbruiken en minder warmte produceren.

Als gevolg hiervan zijn ARM-servers de afgelopen jaren steeds populairder geworden en worden ze nu vaak ingezet in datacenters van ondernemingen en in de cloud. Ondanks voorspellingen van enorme groei voor ARM-servers, is de weg naar mainstream-acceptatie en het winnen van marktaandeel op Intel en zijn x86-servers niet soepel verlopen voor ARM-servers en fabrikanten van ARM-serverprocessors.

De huidige staat van de ARM-servermarkt

Een aantal fabrikanten van ARM-serverchips hebben geprobeerd de ARM-serverindustrie vooruit te helpen, maar zagen hun inspanningen tekortschieten. Applied Micro Devices (AMD), Broadcom (met zijn Vulcan ARM-serverchips), Qualcomm (met zijn Amberwing-processorontwerpen), Calxeda, Cavium en anderen hebben enorme hoeveelheden geld in de ARM-servermarkt gestopt om later hun activiteiten te staken of zichzelf te vinden overgenomen door andere bedrijven.

In plaats daarvan hebben bedrijven als HP met zijn Moonshot-serversystemen, AWS met zijn Graviton ARM-serverchip en Huawei Technlogies, met zijn HiSilicon-dochteronderneming, de ARM-servermarkt vooruitgeschoven.

Hun inspanningen helpen ARM-servers voet aan de grond te krijgen in hyperscale, cloud- en enterprise datacenter-computeromgevingen, maar Intel en zijn x86-servers overtreffen de ARM-serverimplementaties nog steeds met een enorme marge.