Sun laat Windows op zijn X64-servers

Sun en Microsoft willen in de toekomst nauwer samenwerken. Hoewel de twee bedrijven dit drie jaar geleden hebben aangekondigd, worden zij nu concreter: Virtualisatie-oplossingen gaan convergeren, Sun gaat Microsoft ondersteunen bij de distributie van zijn IPTV-technologie en Sun’s X64-servers worden binnenkort verkocht met Microsoft-besturingssystemen.

Met de nieuwe CEO Jonathan Schwartz aan het roer mikt Sun op nauwere samenwerking met Microsoft. De twee bedrijven hebben nu aangekondigd dat Sun’s 64-bit servers binnenkort beschikbaar zullen zijn met Windows Server als besturingssysteem.

De eerste Sun X64-servers moeten Windows Server 2003 gaan draaien en zullen volgens de overeenkomst tussen de twee bedrijven al binnen 90 dagen beschikbaar zijn. Om de interactie tussen hun producten uitgebreid te testen en aan klanten te demonstreren, zetten de fabrikanten ook een gezamenlijk “Interoperability Centre” op, op de Microsoft-campus in Redmond.

De twee bedrijven willen in de toekomst ook nauwer gaan samenwerken op het gebied van virtualisatie. Zij kondigden aan dat zij ervoor zouden zorgen dat Suns Solaris naar behoren als gast zou draaien onder Microsofts virtualisatieoplossing. In ruil daarvoor werken zij eraan om Microsofts Windows Server compatibeler te maken met Suns virtualisatie-oplossing.

Het derde belangrijke onderwerp van de overeenkomst is IPTV. Sun wil helpen bij de wereldwijde introductie van Microsofts IPTV-oplossing “Mediaroom” – die op Sun-servers zal draaien.

De nieuwe overeenkomst is bedoeld als opfrissing van de overeenkomst die in april 2004 werd gesloten. In die tijd schikten Microsoft en Sun hun jarenlange octrooigeschil door Microsoft ongeveer 1,6 miljard dollar aan Sun te betalen.