Smart TV: Samsung biedt zijn besturingssysteem aan andere fabrikanten aan

Samsung kondigde tijdens SDC 2021 verschillende nieuwe functies aan voor zijn Tizen Smart TV-besturingssysteem, met als meest opvallende het in licentie geven van het OS aan derden

Samsung gelooft heilig in zijn Tizen Smart TV-besturingssysteem, dat het op 26 oktober uitgebreid besprak tijdens de Samsung Developer Conference 2021. De onderwerpen varieerden van het in licentie geven van het OS aan anderen tot de verschillende ideeën die het bedrijf overweegt om het verder te ontwikkelen.

Samsung, bijvoorbeeld, zei dat het werkt om Smart TV’s de functionaliteit te geven die een app als Samsung Health kan bieden, dus in toekomstige modellen zal er een ingebouwde webcam zijn die de bewegingen kan volgen van mensen die trainen met programma’s die worden uitgezonden vanaf de Smart TV om suggesties te geven, misschien om bewegingen en oefeningen te verbeteren. Er zijn ook Tizen-verbeteringen om HDR-kalibratie te verbeteren en Tizen for Business, een dienst die Smart TV’s kan veranderen in interactieve “whiteboards” voor gebruik in scholen, luchthavens, restaurants, metro’s, enzovoort.

Tizen komt naar Smart TV’s van andere fabrikanten

Tizen TV Platform Licensing is een initiatief om het besturingssysteem op Smart TV’s, Tizen, aan te bieden aan andere fabrikanten. Degenen die willen profiteren van het door Samsung ontwikkelde Smart TV-platform “zullen dit kunnen doen tegen minimale kosten, en zullen ook het Tizen-merk kunnen gebruiken om hun producten te promoten op externe evenementen”, schrijft het bedrijf.

Samsung heeft verzekerd dat de licenties het volledige Smart TV-pakket omvatten, inclusief alle Tizen-functies, toegang tot alle diensten op het platform en alle inhoud, wat erg belangrijk is omdat het bedrijf overeenkomsten en toepassingen kan opzetten met onmisbare spelers als Netflix, Amazon Prime Video, YouTube, Spotify, Dazn, Disney+, enz.

Ook LG had in het recente verleden een initiatief bestudeerd om zijn besturingssysteem voor Smart TV webOS in licentie te geven aan derden.

We weten nog steeds niet of er al geïnteresseerde fabrikanten zijn of misschien hebben ze zich al gemeld om Tizen te verkrijgen.

Cloud gaming komt naar Tizen Smart TV’s

Samsung Developer Conference 2021 toonde niet alleen de openstelling van Tizen voor Smart TV’s voor derden, maar de Koreaanse fabrikant gebruikte het evenement en de zichtbaarheid om potentiële partners te verleiden door het Cloud Game Platform voor Tizen te onthullen. Dat klopt: Smart TV’s met Tizen beschikken binnenkort over een cloud gaming-platform, d.w.z. een platform waarmee je games kunt spelen zonder dat je specifieke hardware zoals een console nodig hebt.

Je speelt via streaming, waarbij je gebruikmaakt van de rekenkracht van Samsung’s servers en niet van je eigen hardware. Het grote voordeel van een dergelijke oplossing is dat de hardware van het toestel van waaruit het spel wordt gespeeld geen invloed heeft op de ervaring, omdat het slechts fungeert als een speler van een spel dat duizenden kilometers van de speler vandaan, op de servers van het bedrijf, wordt verwerkt. De gebruiker profiteert van een meeslepende ervaring, met een soepele interface die in de Smart TV is geïntegreerd.