Wat is spyware en hoe ertegen te verdedigen

Spyware is slechts een van de vele stukken malware die er zijn, met als hoofddoel het verzamelen van gevoelige gebruikersinformatie

Er zijn veel hulpmiddelen beschikbaar voor hackers om de apparaten van slachtoffers te infecteren en hun doelen te bereiken. Tot deze wapens, waarvan sommige zeer krachtig zijn en aanzienlijke schade kunnen aanrichten, behoren spyware, kwaadaardige programma’s die worden gebruikt om de betrokken apparaten te bespioneren.

Een spyware is slechts een van de vele vormen van malware die er zijn. Het hoofddoel is informatie te verzamelen. De gegevens die door het kwaadaardige programma worden verzameld, worden meestal naar hackers gestuurd. Spyware is ook erg sluw. Het verstopt zich vaak in gratis programma’s. In andere gevallen is het virus in staat om gaten in browsers te vinden en het systeem binnen te dringen zonder zijn slachtoffers om ‘hulp’ te vragen. Wat spyware tot een van de gevaarlijkste bedreigingen maakt, is dat ze soms moeilijk te detecteren en te blokkeren zijn voordat ze op apparaten kunnen landen.

Hoe spyware werkt

Zoals gezegd, is het doel van malware om slachtoffers te bespioneren. Het virus verzamelt, bijvoorbeeld, informatie over hun online gewoonten. In dergelijke gevallen wordt de malware meestal gebruikt door hackers om op maat gemaakte advertenties te maken. En dat is nog niet alles.

Spyware is zeer gevaarlijk omdat het toegang kan krijgen tot een heleboel vertrouwelijke gegevens, hetzij van de getroffen apparaten, hetzij van sociale accounts. Een virus dat tot deze familie van malware behoort, kan wachtwoorden en andere toegangsgegevens, zoals bankgegevens, buitmaken. De buit wordt, eenmaal verzameld, doorgestuurd naar een server die normaal gesproken door de spyware-auteurs zelf wordt beheerd.

Uitbuiting van oppervlakkigheid van slachtoffers

Het is de moeite waard om te vragen naar de modus operandi van spyware om te begrijpen hoe men zich kan beschermen. Het kwaadaardige programma wordt vaak geleverd via freeware, d.w.z. software die vrij beschikbaar is op het internet. Gebruikers installeren het virus op hetzelfde moment als het programma.

Het komt ook vaak voor dat spyware het slachtoffer aanvalt omdat deze niet wordt beschermd door een up-to-date beveiligingsprogramma. In sommige gevallen komt het virus in het systeem terecht omdat het slachtoffer achteloos op een onbekende link of reclamebanner heeft geklikt.

Hoe beschermt u zichzelf

Uzelf beschermen tegen hackers en alle soorten malware betekent vooral dat u bepaalde risicovolle gedragingen moet vermijden. Ten eerste, surfen op het net zonder een antivirus is het openen van de deuren van uw PC voor spyware. Ten tweede is het niet voldoende om beschermingssoftware te downloaden om virussen te blokkeren als het programma niet regelmatig wordt bijgewerkt. Net zoals het belangrijk is om de laatste updates van het besturingssysteem te downloaden. En dat is nog niet alles. Vergeet niet om geen freeware te downloaden van onveilige sites en platforms.

Ten slotte moet u niet vergeten om de gebruiksvoorwaarden van de software te lezen voordat u deze accepteert. In feite schrijven veel ontwikkelaars vaak dat het programma gebruikersgegevens mag verzamelen om juridische geschillen te voorkomen.