Wat is scareware

Scareware is kwaadaardige software die, wanneer geïnstalleerd op een computer, gebruikers valse informatie kan verschaffen en hen kan overhalen programma’s te kopen

Computerbeveiliging is een van de grootste problemen voor gebruikers die vele uren online doorbrengen. Jezelf verdedigen tegen alle valstrikken van hackers is niet eenvoudig. Hackers ontwikkelen steeds nieuwe malware en virussen die zelfs de best beveiligde computers kunnen binnendringen.

Maar virussen zijn niet het enige gevaar online. Naast malware zijn er ook andere soorten software die miljoenen computers kunnen besmetten. We hebben het over scareware, nutteloze en kwaadaardige programma’s die bijna onbewust door de gebruiker worden geïnstalleerd en voor hackers de weg vrijmaken om oplichterij te plegen. Naast het bestuderen van nieuwe hackingtechnieken, zijn hackers ook marketingboeken gaan lezen. En scareware is daar het bewijs van. Om gebruikers ervan te overtuigen dit soort software te installeren, gebruiken ze dezelfde technieken als adverteerders.

Ze geven berichten weer als ‘WAARSCHUWING! Uw computer is geïnfecteerd. Download dit programma om het virus te elimineren”. Iemand die niet vertrouwd is met de wereld van computerbeveiliging kan gemakkelijk in de val lopen die hackers hebben opgezet. En installeren scareware op hun computer. Maar het enige wat nodig is om uzelf tegen dergelijke kwaadaardige software te beschermen, is een beetje oplettendheid: hier leest u hoe.

Wat is scareware

Wanneer u software van het internet downloadt, is dat niet altijd ‘goede’ software. En scareware maakt deel uit van de ‘slechte software’ groep. Het zijn programma’s die geen echte virussen zijn, maar praktisch nutteloos zijn op de PC. Als je ze installeert, lossen ze geen van de problemen op die ze melden. Integendeel. Ze versterken ze.

Scareware overtuigt gebruikers door angst om het op hun computers te installeren. In feite, als je het woord ‘schrikken’ uit het Engels vertaalt, betekent het angst. Hackers gebruiken marketing- en social engineeringtechnieken om gebruikers over te halen scareware op hun pc te installeren.

Hoe scareware werkt

De techniek die scareware gebruikt, is altijd dezelfde. De eerste stap is de gebruiker bang te maken met een intimiderende boodschap: “WAARSCHUWING! Uw computer is geïnfecteerd. Als u niet wilt dat uw informatie wordt onthuld, download dan dit programma om het virus te elimineren’. Het bericht verschijnt meestal in de vorm van een pop-up terwijl u op het internet surft. Als u het programma downloadt en installeert op uw PC, zal het een valse virusscan starten die malware en spyware zal vinden die uw harde schijf teisteren. Om ze te verwijderen, stelt de scareware voor dat de gebruiker de definitieve versie van het programma koopt. Logisch, de antivirus scan is vals en er is geen virus aanwezig op de PC. Als u het programma uit angst koopt, zal het niet alleen nutteloze software blijken te zijn, maar zult u ook uw creditcardgegevens naar een hacker sturen.

Scareware wordt meestal aangetroffen bij het surfen op internet op een computer, maar ook op een smartphone komt het vaak voor. Als u aan het spelen bent met een app en u ziet een advertentie voor een app die uw apparaat optimaliseert door onnodige foto’s en video’s te verwijderen, luister er dan niet naar – het is scareware.

In sommige gevallen verbergt scareware ook virussen. Wanneer u nutteloze software installeert, zet u de deur open voor virussen, spyware en malware.

Hoe u te beschermen tegen scareware

Zoals we hebben gezien, is voor het installeren van scareware de hulp van de gebruiker zelf nodig. Wanneer u een bericht krijgt waarin u wordt uitgenodigd een programma te installeren om virussen te elimineren, sluit u het venster en surft u verder op het Internet. Installeer bovendien altijd betrouwbare antivirussoftware – in de meeste gevallen zijn beveiligingsprogramma’s die door scareware worden gesponsord, onbekend.