In één week meer dan tweehonderdduizend nieuwe tv’s verkocht, meer dan het dubbele van het normale aantal: Cijfers van Gfk illustreren de aan de gang zijnde omschakeling, die ook voor controverse zorgt
Zoals te voorzien was, en zoals wij de afgelopen dagen ook hebben gemeld, heeft de omschakeling van de Mpeg-2 codec naar de Mpeg-4 codec voor de eerste 15 RAI- en Mediaset-kanalen een ware stormloop veroorzaakt op de aanschaf van nieuwe TV-toestellen, die volledig compatibel zijn met DVB-T2 (en dus ook met Mpeg-4). Een marktanalyse van Gfk bevestigt dit: in de week tussen 11 en 17 oktober 2021 was er een ware hausse in aankopen.
De aantallen zijn zeer hoog in vergelijking met dezelfde week in 2020, maar blijven ook hoog in vergelijking met de week ervoor (4-10 oktober 2020). Maar de groei was niet alleen in aantallen, maar ook in waarde: Italianen gaven meer uit (vergeleken met dezelfde week in 2020) doordat de markt letterlijk op hol sloeg, tussen overvraag (veroorzaakt door de aanstaande uitschakeling), aanbodtekorten (veroorzaakt door lage voorraden en logistieke problemen als gevolg van COVID) en verkopers die prijzen verhoogden die niet altijd gerechtvaardigd waren. Dit alles betekent echter dat er sprake is van een aanhoudende en langdurige trend, waardoor de afgelopen weken honderdduizenden oude tv’s zijn vervangen.
Hoeveel tv’s zijn er verkocht voor de uitschakeling
Gfk-cijfers spreken van 217 duizend verkochte tv’s in week 41 van 2021, een stijging van 120% ten opzichte van week 41 van 2020. Vorige week werden dan ook meer dan tweemaal zoveel televisies verkocht als normaal in een week het geval zou zijn. Maar ook in de week daarvoor was de verkoop sterk: het verschil tussen de weken 4-10 oktober en 11-17 oktober bedroeg 16% en als gevolg daarvan werden tussen 4 en 10 oktober ongeveer 183 000 nieuwe Smart-TV’s verkocht.
De prijzen gingen omhoog en terwijl het aantal verkochte TV’s met 120% steeg, steeg de waarde (d.w.z. hoeveel Italianen aan TV’s besteedden) met 152%. De gegevens van Gfk vertellen ons ook dat nieuwe tv’s dit jaar 26% meer zullen kosten dan in 2020.
Deze cijfers houden rekening met de verkoop van de belangrijkste winkels (en winkelketens), zowel online als fysiek, in Italië.
Nieuwe tv voor de uitschakeling: nutteloze aankoop?
Dezer dagen, na de kater van de aanschaf van nieuwe DVB-T2-compatibele tv’s, zien we een controverse opduiken: de meeste van de meer dan 300 duizend nieuwe tv’s die de afgelopen twee weken zijn gekocht, zouden nutteloos zijn, omdat de meeste tv’s in Italiaanse huizen al Mpeg-4-compatibel waren.
Deze controverse heeft niet veel zin, omdat het letterlijk onmogelijk is te weten welke tv’s onze medeburgers in huis hadden voordat ze de nieuwe kochten. In sommige gevallen waren de tv’s die ze al hadden zeker compatibel, maar in andere gevallen zeker ook niet.
De vraag is echter moeilijk te beantwoorden: de overgang naar DVB-T2 zal geleidelijk verlopen en twee technische stappen omvatten: de eerste, die momenteel aan de gang is, is de vervanging van de Mpeg-2-codec door Mpeg-4, terwijl de tweede, die in januari 2023 van start zal gaan, de overschakeling van Mpeg-4 naar HEVC-Main10 behelst.
Ook zijn veel tv’s die tegenwoordig worden afgedankt, compatibel met Mpeg-4, dus het is allerminst zeker dat ze ook compatibel zullen zijn met HEVC-Main10. Zeker is echter dat een Smart TV die vandaag wordt gekocht, compatibel zal zijn met beide codecs en dat hij een resolutie heeft van minstens HD-Ready.
Dus zal hij geen problemen veroorzaken wanneer alle kanalen overschakelen op Mpeg-4, of wanneer alle kanalen overschakelen op HD (en hier leggen we meer uit over wat dit allemaal inhoudt), of wanneer ze overschakelen op HEVC Main-10, dat, we herinneren u eraan, de echte definitieve codec is van de nieuwe tweede generatie digitale terrestrische norm DVB-T2.