Wat is digitale aardse televisie en hoe werkt het

Jarenlang was analoge aardse televisie de meest verbreide vorm van televisie in de wereld, te ontvangen via normale antennes. Maar de laatste twintig jaar, vooral sinds 2003, heeft digitale aardse televisie, of DTT, het leeuwendeel van de schuld op zich genomen en is het de internationale norm geworden voor televisie-uitzendingen.

En als het waar is dat de technologische vooruitgang niet kan en mag stoppen, marcheren de digitale zenders ook in de richting van een verdere evolutie, die erop gericht is alle voordelen van de overschakeling naar deze modus nog te verbeteren. In deze gids gaan we begrijpen wat digitale terrestrische televisie is en hoe het werkt, wat de specifieke kenmerken ervan zijn en wat er zal veranderen zodra de nieuwe DVB-T2 in heel Italië wordt ingevoerd.

Wat is digitale terrestrische televisie

Vanaf de definitie is digitale terrestrische televisie digitale televisie die gebruik maakt van een terrestrisch transmissiesysteem voor het digitale signaal. Eenvoudig gezegd impliceert DTT het gebruik van een digitaal transmissiesysteem, d.w.z. een modus die niet wordt beïnvloed door interferentie, verlaagde signaalniveaus of storingen en die bovenal een verveelvoudiging van het aantal beschikbare kanalen mogelijk maakt. Dit alles gebeurt met behulp van een instrument, een decoder genaamd, waarmee het signaal op optimale wijze kan worden overgebracht. Uit technisch oogpunt is televisie namelijk informatie die besloten ligt in een elektrisch signaal: om die reden kan zij worden weergegeven in analoge of digitale vorm, voor twee duidelijk verschillende technologieën met specifieke kenmerken.

Dezelfde algemene overwegingen gelden dus bij de vergelijking van analoge en digitale transmissie van televisiekanalen, met alle gevolgen van dien. Het lijkt duidelijk dat analoge signalen gevoeliger zijn voor plotselinge storingen, bijna altijd doordat de ontvanger niet in staat is een gestoorde signaalvariatie te onderscheiden van een normale informatie-inhoud. Anderzijds is digitaal van nature immuun voor storingen van uiteenlopende aard, mits zij gering zijn. Na een bepaalde drempel van “ruis” in de normale transmissie is zelfs DTT echter volledig onleesbaar voor het menselijk oog.

Alle voordelen van DTT

Zoals reeds gezegd heeft digitale aardse televisie een aantal voordelen ten opzichte van analoge transmissie. De belangrijkste daarvan is de mogelijkheid om het aantal kanalen dat kan worden doorgegeven via dezelfde frequenties die vroeger analoog werden gebruikt, te verveelvoudigen. Dit vertaalt zich in meer kanalen die zichtbaar zijn voor de kijkers, dankzij datacompressietechnieken die het mogelijk maken slechts ongeveer 1/5 van de bandbreedte in beslag te nemen die gebruikt wordt om een analoog kanaal door te geven, terwijl dezelfde kwaliteit behouden blijft.

In feite is dit zelfs nog beter, dankzij het vermogen van deze technologie om video- en audio-inhoud over te brengen met een 16:9-formaat en een kwaliteit die zeer vergelijkbaar is met die van DVD en Blu-ray Disc. In sommige gevallen bestaat ook de mogelijkheid van uitzending in hoge definitie, alsmede van meervoudige audio-uitzending, bijvoorbeeld in verschillende talen. Op dezelfde frequentie is het ook mogelijk om tegelijkertijd zowel HD-kanalen uit te zenden als kanalen die geoptimaliseerd zijn voor de kleinere schermen van smartphones en tablets.

Naast de verbeterde spectrumefficiëntie en de grotere flexibiliteit mag ook de interactiviteit van DTT niet worden onderschat bij het analyseren van de sterke punten van digitale omroep. Interactiviteit die wordt gegarandeerd door de aanwezigheid van diverse aanvullende gegevens naast de gewone televisie-uitzending, zoals de EPG, of een speciale elektronische tv-gids die u laat weten welk programma op dat moment wordt uitgezonden en welk het volgende zal zijn. Niet alleen dat, maar een van de opmerkelijke kenmerken is dat het een iso-frequentie transmissie voor digitale terrestrische TV mogelijk maakt, hetgeen onmogelijk was met eerdere analoge TV transmissies. Deze specifieke techniek houdt in dat hetzelfde signaal op dezelfde frequentie gelijktijdig wordt uitgezonden vanaf verschillende gesynchroniseerde zendpunten. Bijgevolg zenden verschillende antennes met gedeeltelijk overlappende dekkingsgebieden altijd hetzelfde signaal op dezelfde frequentie uit, op voorwaarde dat ze over een vrij groot gebied worden gebruikt.

DVB-T2: het nieuwe digitale terrestrische

In naam van de technologische vooruitgang waarover we het hadden, zal tegen 30 juni 2022 het nieuwe digitale terrestrische omroepsignaal in heel Italië van kracht worden. U zult ook begrijpen dat dit betekent dat onze televisietoestellen tijdig compatibel moeten zijn met de nieuwe norm, die zal worden ingevoerd nadat we in 2012 getuige zijn geweest van de uitschakeling van analoge televisie ten gunste van DTT. Met DVB-T2 (Digital Video Broadcasting – Second Generation Terrestrial) wordt beoogd de signaalkwaliteit verder te verbeteren en ruimte vrij te maken voor 5G-telefoonfrequenties, waardoor uitzendingen tot 8K high definition kunnen worden gebracht.

De voordelen van de nieuwe norm zijn, naast de gereedheid voor ultra high definition, onder meer de mogelijkheid om een “schoner” signaal uit te zenden en een grotere afstand mogelijk te maken tussen de antenne die het signaal ontvangt en de ontvanger die het op het scherm uitzendt. DVB-T2 ondersteunt ook MiMo, meervoudige in- en meervoudige uitvoersystemen, waarmee het toestel meerdere stromen van gegevensinvoer en -uitvoer kan verwerken, net als een moderne smartphone.

De volgende norm zal over iets meer dan een jaar volledig operationeel zijn, maar er zijn verschillende tussenstappen gepland om te zorgen voor een pijnloze en zo ‘soepel’ mogelijke overgang.

In de eerste fase van de nieuwe digitale terrestrische norm, die op 1 september 2021 ingaat, zal worden begonnen met MPEG-4-codering, waarna de MPEG-2-norm zal worden afgeschaft. Deze fase zal geen duidelijke gevolgen hebben voor HD-televisies, aangezien zelfs DVB-T HD-televisies de capaciteit hebben om dit type signaal te decoderen.

Dit is anders voor oudere televisies die niet over HD-technologie beschikken, d.w.z. hoge definitie. De regering heeft een lancering gepland van de regio’s in Noord-Italië naar die in het zuiden tegen juni 2022. De tweede fase zal een grotere impact hebben en tussen 21 en 30 juni 2022 in het hele land worden geactiveerd om de uitschakeling van het DVB-T-signaal ten voordele van DVB-T2 met H.265- of HEVC-codering te verzekeren.

DevB-T2-compatibele en bonus-TV’s

Op die datum zullen alle TV-netwerken overschakelen op de nieuwe frequenties en aangezien er geen omschakelingsperiode is gepland, zal iedereen zich tijdig moeten uitrusten met DVB-T2-compatibele TV’s of decoders. Gelukkig zijn alle televisietoestellen die momenteel op de markt zijn, compatibel met de nieuwe digitale terrestrische frequenties. Het is geen toeval dat sinds 2016 alle grote fabrikanten aan dit nieuwe signaaltype voldoen, waarbij de retailers zelf, zowel fysiek als online, vanaf het jaar daarop verplicht zijn om alleen nog tv-toestellen te verkopen die met DVB-T2 zijn uitgerust.

Natuurlijk kunnen al diegenen die vóór deze periode een tv hebben gekocht en niet van plan zijn binnenkort een nieuwe te kopen, de situatie gemakkelijk oplossen door te kiezen voor een compatibele decoder, waarbij slechts enkele tientallen euro’s worden geïnvesteerd. De werking is identiek aan die van de vorige decoders: transformeerden ze voorheen het signaal van analoog naar digitaal, nu transformeren ze het DVB-T-signaal naar het nieuwe DVB-T2.

Om zeker te weten of uw tv-toestel compatibel is met MPEG-4-codering, hoeft u alleen maar naar de high definition-kanalen te gaan, die in HD, en ze vanaf 501 door te bladeren. Als deze niet correct worden weergegeven of als alleen foutmeldingen worden teruggezonden, is onze TV niet compatibel met deze codering, en zal naar alle waarschijnlijkheid ook niet compatibel zijn met het DVB-T2-signaal. Voor een veiliger controle kunnen we vervolgens in het hoofdmenu kijken naar Digital Tuning.

Als de verschillende opties DVB-T2 HEVC/H265 bevatten, dan is de TV compatibel. Onlangs hebben we ook een andere manier ontwikkeld om erachter te komen of uw toestel compatibel is. Er zijn in feite twee testkanalen, namelijk RAI-kanaal 100 en Mediaset-kanaal 200: als u deze selecteert en de woorden “HEVC MAIN10 test” ziet, betekent dit dat uw tv de nieuwe digitale terrestrische of DVB-T2 ondersteunt.

Niet iedereen weet dit, maar de Italiaanse regering heeft geld uitgetrokken voor de aanschaf van een nieuwe tv, waarmee de overgang naar de volgende tv-standaard wordt vergemakkelijkt. Iedereen met een ISEE-inkomen van minder dan 20.000 euro per jaar kan een bonus van 50 euro aanvragen voor de aanschaf van een nieuwe tv of, als alternatief, een decoder die is ontworpen voor het DVB-T2-signaal. Deze bonus wordt dan door de detailhandelaar rechtstreeks uitbetaald in de vorm van een korting aan de kassa, uiteraard nadat de klant de aanvraag heeft voorgelegd aan de bevoegde administratieve instanties. De aanvraag kan gemakkelijk worden gedownload van de website van het ministerie van Economische Ontwikkeling.