Ook Italia 1 en Canale 5 veranderen van codering: binnenkort alleen nog in HD

Op terrestrisch digitaal zijn de kleinere zenders van RAI en Mediaset binnenkort alleen nog in HD te zien, maar er komt ook belangrijk nieuws aan voor Italia 1 en Canale 5 op satelliet digitaal

Eind 2021 zullen er ingrijpende veranderingen plaatsvinden voor de Italiaanse tv, die eindelijk de eerste technische fase is ingegaan van de omschakeling van de oude naar de nieuwe digitale standaard, zowel terrestrisch als via satelliet. Na de aankondiging van de overschakeling op Mpeg-4-codering voor 19 “minder belangrijke” zenders en een handvol radiostations, hebben de RAI en Mediaset nu nieuws dat voor sommige kijkers veel grotere gevolgen zal hebben, omdat het gaat om twee zenders met hoge kijkcijfers: Italia 1 en Canale 5.

De twee hoofdnetten van Mediaset zijn, zoals reeds bekend, uitgesloten van de technische verandering op 20 oktober en zullen, op digitale aardse zenders, blijven uitzenden volgens de oude Mpeg-2-norm. Hetzelfde kan echter niet worden gezegd van de digitale satelliet van tivùsat, het gratis platform dat via de satelliet dezelfde kanalen van de digitale aardse zenders heruitzendt (plus nog enkele andere kanalen, die exclusief worden uitgezonden). Op dit platform zullen de twee vlaggenschepen van Mediaset binnenkort namelijk alleen nog maar in HD-resolutie worden uitgezonden: vaarwel aan de zenders in standaardresolutie, die worden uitgeschakeld, maar ook vaarwel aan Italia 1 en Canale 5 voor sommige gebruikers van de dienst, uitgerust met een zeer oude tv.

Italia 1 en Canale 5 alleen nog maar HD: wanneer

De overgang van Italia 1 naar alleen nog HD op tivùsat zal zeer binnenkort plaatsvinden: op 1 november, in slechts drie weken tijd. Er zal echter meer tijd zijn voor Canale 5, dat pas op 1 januari 2022 het kanaal in standaardresolutie zal uitschakelen.

Ook in dit geval is de verandering van resolutie contextueel aan de verandering van codec: van Mpeg-2 naar Mpeg-4. Dit zijn niet de eerste twee Mediaset-zenders die overschakelen op Mpeg-4 en HD-resolutie, want in juni gebeurde hetzelfde met Rete 4, een ander netwerk met een hoge kijkdichtheid.

Alleen Italia 1 en Canale 5 HD: wie moet van tv veranderen

Diegenen die al tivùsat-gebruikers op satelliet zijn en vandaag zonder problemen Rete 4 zien, zullen dus ook geen probleem hebben op 1 november met Italia 1 of op 1 januari 2022 met Canale 5: de standaard en resolutie zijn hetzelfde, wie Rete 4 ziet, ziet ook Italia 1 en Canale 5.

In principe zijn alle televisies en decoders die zijn uitgerust met de labels Tivùsat HD, Tivùsat 4K, Lativù en Lativù 4K compatibel met Mpeg-4 en hoge resolutie. Wie niet met dit soort apparatuur is uitgerust, zal zijn tv of decoder moeten updaten.

In dit geval kan het beste een nieuwe HD- of 4K-tv worden gekocht met een dubbel geïntegreerde decoder, hetzij digitale terrestrische DVB-T2 of digitale satelliet DVB-S2.

Alle moderne tv’s met dubbele decoders die nu te koop zijn, zijn in feite volledig compatibel met HD-resolutie, Mpeg-4, en zullen geen problemen ondervinden in november, januari 2022 of zelfs januari 2023, wanneer de standaard weer zal overschakelen op de toekomstige HEVC Main-10-codec. Op deze TV’s, die zijn uitgerust met een CAM-slot en een vignet, zullen wij onze bestaande Tivùsat-kaart zonder problemen kunnen gebruiken.