Hoe kom je erachter of je tv compatibel is met de nieuwe digitale ether

De nieuwe digitale ether komt in 2020, hier is hoe je kunt controleren of je tv de nieuwe vereiste standaard ondersteunt

Digitale ether maakte tien jaar geleden zijn debuut, veroorzaakte de uitgang van analoge tv en maakte plaats voor een breder scala aan mogelijkheden en diensten. De technologie maakt zich nu op voor een nieuwe fase: in 2020 zal de volgende generatie digitale terrestrische televisie haar debuut maken, waardoor de manier waarop mensen televisie kijken radicaal zal veranderen en het dienstenaanbod zal worden uitgebreid.

Veel gebruikers bereiden zich nu al voor op de nieuwe technologie. Het protocol heet dvb-t2 en de komst ervan is gekoppeld aan een andere belangrijke revolutie, die van het 5G-netwerk. Net als de snelle verbinding zal de nieuwe technologie alleen werken op geschikte toestellen. Veel consumenten vragen zich nu al af hoe zij erachter kunnen komen of hun TV compatibel is met de nieuwe digitale terrestrische technologie. Is het nodig een nieuw toestel te kopen of volstaat het het reeds in gebruik zijnde toestel te updaten? Het is belangrijk deze vragen te beantwoorden en binnen het jaar aanpassingen door te voeren om klaar te zijn voor de nieuwe digitale terrestrische televisie.

Nieuwe digitale terrestrische televisie: waar gaat het over

De komst van de nieuwste generatie digitale terrestrische televisie staat voor de deur. We zijn klaar om een nieuw tijdperk te beleven, dat van dvb-t2. De nieuwigheid is geregeld in artikel 89 van de begrotingswet 2018, dat precies betrekking heeft op de toewijzing van het spectrum in overeenstemming met de invoering van 5G. In de wetgeving staat dat tv-omroepen frequenties zullen moeten overhevelen naar een andere band dan de band die vandaag wordt gebruikt, en dit alles zal moeten gebeuren tegen 2022. Zodra de band vrij is, kan hij door telefoonoperatoren worden gebruikt om 5G uit te zenden.

Digitale terrestrische omroep 2020: wanneer en welke gebieden worden getroffen

De nieuwe digitale terrestrische omroep zal geleidelijk in de verschillende Italiaanse grondgebieden worden ingevoerd. Van 1 januari tot en met 31 januari 2020 zullen Sardinië, Umbrië, Lazio, Campanië, Toscane en Ligurië worden getroffen. Van 1 juni tot 31 december 2020 zal het worden uitgezonden in Lombardije (met uitzondering van Mantova en de provincie), Piacenza en de provincie, Trentino Alto-Adige, Piemonte en Valle d’Aosta. Van 1 januari tot en met 30 juni 2021 zal zij van invloed zijn op de provincie Catanzaro, Reggio Calabria, Sicilië, Vibo Valentia en de provincie daarvan. De laatste getroffen gebieden, van 1 september tot 31 december 2021, zijn Veneto, de provincie Mantova, Friuli-Venezia-Giulia, Abruzzo, Molise, Basilicata, Marche, Puglia en de provincie Cosenza en Crotone.

Gebaseerd op de getroffen periode, moet elke gebruiker zijn televisie aanpassen aan de nieuwe digitale terrestrische televisie. Laten we eens kijken hoe dat moet.

Is uw tv geschikt voor digitale terrestrische televisie?

Om deze informatie te verkrijgen, moet u de specificaties van uw tv-toestel kennen: het moet een geïntegreerde dvb-t2-decoder hebben en compatibel zijn met de decodering van de h265/hevc-standaard, ook bekend als High Efficiency Video Coding.

In het algemeen zijn tv-toestellen die vanaf 2017 zijn aangeschaft, compatibel. In feite waren alle winkels vanaf die tijd wettelijk verplicht TV’s te verkopen met de nieuwste generatie decoder ingebouwd. Deze apparaten hebben ook een merkteken dat de compatibiliteit aanduidt: het is een rode sticker met het opschrift Dgtvi Platinum. TV’s die meer dan vier jaar geleden zijn gekocht, zijn meestal niet compatibel.

Als de TV compatibel is, moet u wachten op de komst van digitale terrestrische televisie om hem zonder problemen te kunnen gebruiken. Maar wat als er geen compatibiliteit is?

Tv niet compatibel met nieuwe digitale terrestrische: wat te doen?

In dit geval zijn er twee mogelijkheden. De eerste is de aanschaf van een decoder met dvb-t2 en hevc standaarden voor een prijs van ongeveer 35 euro. Het alternatief is een nieuw televisietoestel te kopen met de zekerheid dat het alle referenties heeft om digitale terrestrische televisie te ondersteunen. Zoals gezegd moeten de apparaten vanaf 2017 de nieuwe norm wettelijk ondersteunen.

De regering heeft al subsidies goedgekeurd voor de aanschaf van nieuwe decoders, waarbij voorrang wordt gegeven aan gezinnen die vanwege een laag inkomen zijn vrijgesteld van de Rai omroepbijdrage. Maar we moeten nog een paar maanden wachten op verdere details.