Digitale ether: waarom de zenders van Mediaset nu “voorlopig” zijn

Na de herstemming op 20 oktober zijn de drie hoofdzenders van Mediaset “voorlopig” geworden: Wat is er gebeurd met Rete 4, Canale 5 en Italia 1 en wat moeten de kijkers doen?

Vijf dagen zijn verstreken sinds de eerste echte stap naar digitale terrestrische omroep van de tweede generatie, DVB-T2, of beter gezegd de verandering van codering voor de eerste 15 RAI- en Mediaset-zenders, die zoals we nu weten op 20 oktober plaatsvond. Na aanvankelijke verwarring en een ware stormloop op de aanschaf van kleine TV-toestellen die compatibel waren met DVB-T2, waardoor de prijzen de hoogte in gingen, is de situatie nu gestabiliseerd.

Een van de gevolgen van de veranderingen in de afgelopen dagen was echter de zoveelste reorganisatie van de nationale MUX’en, waardoor de TV-toestellen voor de zoveelste keer opnieuw moesten worden afgesteld. Zodra de herafstemming was voltooid, keken al degenen die een Mpeg-4-compatibele TV hadden, weer naar de gebruikelijke kanalen, met de gebruikelijke LCN-nummers op de afstandsbediening. Er was echter één verschil met voorheen, en dat betrof de Mediaset-netwerken die binnen de Mediaset 4 MUX worden uitgezonden: Rete 4, Canale 5 en Italia 1 (op LCN’s 4, 5 en 6 respectievelijk), zijn “Rete 4 (voorlopig)”, “Canale 5 (voorlopig)” en “Italia 1 (voorlopig)” geworden. Bovendien is “20 Mediaset (voorlopig)” op nummer 20 van de afstandsbediening gekomen. Velen vragen zich af waarom deze formulering is verschenen en wat dit betekent voor het bekijken van de zenders van Mediaset.

Digitale terrestrische kanalen: cosa vuol canale “provvisorio”

Provisiekanalen zijn helemaal geen nieuwigheid op digitale terrestrische kanalen: zij komen en gaan al bijna tien jaar. Mediaset zelf heeft bijvoorbeeld in het nu verre 2012 gedurende enkele weken haar kanalen Rete 4, Canale 5 en Italia 1 aangegeven als voorlopig aan het einde van de uitschakeling van de oude analoge tv naar de eerste generatie digitale tv.

In dat geval gaf de formulering “voorlopig” aan dat deze kanalen de oude analoge versies waren van de drie vlaggenschipnetwerken van Mediaset, en dat ze binnenkort zouden worden uitgeschakeld.

De formulering “voorlopig” geeft in feite meestal aan dat een tv-kanaal binnenkort een of andere wijziging zal ondergaan: frequentie, codering of nummering op de afstandsbediening. Dezelfde benaming wordt ook gebruikt om kanalen aan te duiden die tijdelijk een LCN-nummer hebben gekregen, en kanalen die in de toekomst zullen worden verwijderd of vervangen.

Ten slotte kan het gebeuren dat er na een frequentiewijziging een nummeringsconflict ontstaat tussen twee kanalen en dat een van de twee daarom als tijdelijk wordt aangeduid, om het van het andere kanaal te onderscheiden.

Provisionele zenders van Mediaset: wat te doen

In het specifieke geval van de nieuwe voorlopige zenders van Mediaset, die na de herstemming van 20 oktober zijn verschenen, hoeft men zich geen zorgen te maken: deze zullen zeker niet worden uitgeschakeld of verplaatst. Op dit moment is ook nog niet aangekondigd dat de codering zal worden gewijzigd in Mpeg-4: dat zal natuurlijk wel gebeuren, maar Mediaset heeft de datum nog niet officieel bekendgemaakt.

Als de gebruiker na het opnieuw afstemmen “Rete 4 (voorlopig)”, “Kanaal 5 (voorlopig)” en “Italië 1 (voorlopig)” ziet, komt dat gewoon omdat er een LCN-conflict is, d.w.z. dat twee kanalen hetzelfde nummer hebben. Om precies te zijn, na herstemming op posities 4, 5 en 6 is er ook nog Rete 4 HD, Canale 5 HD en Italia 1 HD. Met andere woorden, in de praktijk is het mogelijk om te kiezen wat moet worden weergegeven wanneer u op de knoppen 4, 5 en 6 van de afstandsbediening drukt: ofwel het kanaal met lage resolutie (met Mpeg-2-codering, voorlopig genoemd) ofwel het kanaal met hoge resolutie (met Mpeg-4-codering).

Diegenen met een TV met hoge resolutie doen er dus goed aan om rechtstreeks de HD-versie van Rete 4, Canale 5 en Italia 1 te kiezen, zodat zij deze (en niet de versie met lage resolutie) zien telkens wanneer zij op de knoppen 4, 5 en 6 van de afstandsbediening drukken. Het is echter niet verplicht: dezelfde HD-kanalen zijn ook te vinden op de posities 504, 505 en 506.

Tot slot een curiositeit: als u zich afvraagt waarom u, na de omschakeling naar Mpeg-4 van de 15 RAI- en Mediaset-kanalen, deze kanalen nog steeds in lage resolutie ziet, dan raden wij u aan dit diepgaande artikel te lezen: Digitale terre, perché i canali RAI e Mediaset non sono diventati HD?