Wat is de VG Wort?

De VG Wort (Verwertungsgesellschaft Wort) beheert de rechten van auteurs op secundaire exploitatie van taalkundige publicaties. Zij int royalty’s voor het gebruik van hun werken. Een deel van de royalty’s wordt eenmaal per jaar aan de auteurs uitgekeerd.

Het VG Wort werd in 1958 opgericht op instigatie van de toenmalige VS (Vereniging van Duitse Auteurs). Het is een geregistreerde vereniging zonder winstoogmerk waarin auteurs en uitgevers hun krachten hebben gebundeld om hun auteursrechten gezamenlijk te exploiteren. De zetel van de vereniging is gevestigd in München. VG Wort heeft tot taak op te treden als trustee voor de auteurs van reeds gepubliceerde taalkundige werken en er aldus voor te zorgen dat ook zij hun royalty’s voor secundaire exploitaties ontvangen. VG Wort staat onder toezicht van het Duitse Octrooi- en Merkenbureau. Bij meningsverschillen tussen de vereniging en de auteurs treedt de Arbitragecommissie van het Bureau op als bemiddelaar.

Wie vertegenwoordigt het VG Wort?

Het VG Wort treedt op namens auteurs van taalkundige werken op het gebied van fictie, wetenschap en pers. Zij vertegenwoordigt auteurs, vertalers en freelance publicisten. Sinds 2008 beheert de vereniging ook de royalty’s van auteurs die uitsluitend op het internet publiceren. Sindsdien kunnen ook websitebeheerders en bloggers royalty’s van VG Wort ontvangen, mits hun sites vrij toegankelijk zijn en een minimumaantal bezoekers per jaar ontvangen.

Tot 2016 namen ook uitgevers deel aan de VG Wort-uitdelingen. Royalty’s uit secundaire exploitatie werden tussen auteurs en uitgevers verdeeld volgens bepaalde percentagesleutels. Na een arrest van het Federale Hof van Justitie van 21 april 2016 moest van deze praktijk worden afgestapt. Bijgevolg hebben de auteurs, d.w.z. de auteurs, recht op de volledige verdeling van de royalty’s. Zij beslissen of zij een bepaald percentage van de vergoeding voor de secundaire exploitatie met hun uitgevers willen delen.

Wat wordt beschouwd als een royaltydragende secundaire exploitatie?

Een royaltydragende secundaire exploitatie is elk gebruik van een reeds gepubliceerd werk of delen daarvan, met uitzondering van een uitsluitend privégebruik. Het royalty-geldend gebruik van een dergelijk werk omvat, bijvoorbeeld:

  • Maken van kopieën
  • Publicatie in persoverzichten
  • Uitlenen in bibliotheken of leeskringen
  • Online publicaties
  • Gebruik in wetenschap en onderzoek, bijvoorbeeld in studieboeken en collegedictaten

Vertegenwoordiging door VG Wort

Het VG Wort vertegenwoordigt de rechten van meer dan 400.000 auteurs. Om hun auteursrechten te kunnen uitoefenen, dragen zij aan de vereniging het recht over om vergoedingen te innen voor het gebruik van hun gepubliceerde werken. Daartoe wordt een beheersovereenkomst gesloten tussen de auteur en VG Wort. Voor auteurs zijn de registratie en het sluiten van het contract gratis.

Besteding geïnde royalty’s

In 2016 incasseerde VG Wort ongeveer 185 miljoen euro aan royalty’s voor secundair gebruik, haar totale vermogen bedraagt ongeveer een half miljard euro. Een deel van dit geld wordt eenmaal per jaar uitbetaald aan auteurs. Bovendien gebruikt VG Wort de royalty’s om haar eigen administratie en diverse socialezekerheidsstelsels voor auteurs te financieren. Het gaat onder meer om betalingen aan de Künstlersozialkasse, sociale en vergoedingsfondsen voor auteurs en uitgevers, alsmede een pensioenfonds voor auteurs waaruit freelance auteurs subsidies ontvangen voor hun particuliere pensioen.