Hoe controleer je wat je kinderen online doen

Kinderen zijn de eerste slachtoffers van de gevaren van het net. Hoe kunnen we ze beschermen? Er zijn tal van apps in de Google en Apple stores. Hier zijn de beste

Het internet is een plek waar veel gevaren schuilen. Vooral voor kinderen. En de verspreiding van tablets en smartphones onder kinderen heeft de risico’s vergroot. In sommige gevallen zijn deze risico’s ook verborgen in ogenschijnlijk onschuldige inhoud, zoals de verontrustende tekenfilms op YouTube.

Het is van het grootste belang dat ouders hun kinderen bijstaan, vooral de jongste, wanneer zij op het net surfen, en hen informeren over de gevaren die van het web uitgaan. Dan moeten zij op de hoogte zijn van alle middelen die zij kunnen gebruiken om hun kinderen te beschermen. De bekendste hiervan zijn de browsertools, waarmee u beschermingsfilters kunt instellen. En dat is nog niet alles. Google, bijvoorbeeld, stelt met zijn dienst Family Link ouders in staat de apparaten van hun kinderen op afstand te bedienen. Ze kunnen kiezen welke apps het kind mag downloaden, controleren hoe lang het apparaat in gebruik is geweest en de smartphone op afstand blokkeren.

Bruikbare apps voor het controleren van kinderen

En dan komt er ook nog hulp uit de wereld van apps. Voor veel ouders is het een van hun grootste zorgen te weten waar hun kinderen zijn. Android en Apple stellen een aantal apps ter beschikking. Een van de meest populaire en effectieve is volgens sommige deskundigen die van Kaspersky, een bedrijf dat vooral bekend is om zijn antivirussoftware. Kaspersky SafeKids blokkeert niet alleen de toegang tot websites die ongeschikt zijn voor kinderen en het downloaden van apps die ouders niet geschikt achten voor hun kinderen, maar biedt ook realtime informatie over hun locatie. Een andere handige app om kinderen te beschermen is Norton Family ouderlijk toezicht, waarmee u de online activiteiten van uw kinderen op afstand in de gaten kunt houden en bepaalde limieten kunt instellen.

De apps om kinderen te beschermen

Een app die is ontwikkeld door een ander bedrijf dat is gespecialiseerd in cyberbeveiliging is Bitdefender Parental Contol, die ongeveer hetzelfde werkt als de vorige. Spazio Bimbi Parental Control is een app die voorkomt dat een kind toegang heeft tot bepaalde apps die op het apparaat van de ouder zijn geïnstalleerd. Het is ook mogelijk om het downloaden van betaalde apps te blokkeren, oproepen te deactiveren en het draadloze signaal uit te schakelen. Andere apps om uw kinderen te beschermen zijn SecureTeen Parental Control en Parental Control Screen Time. Met deze laatste app kunt u instellen hoe lang uw kinderen een app maximaal mogen gebruiken, een app blokkeren of alleen op een bepaald tijdstip toegang verlenen.

Al deze apps kunnen ouders helpen, hoewel het in de eerste plaats zaak is uw kinderen te leren over het internet, de voordelen ervan, maar ook de gevaren.