Wat is de dubbele camera op smartphones

Het grote nieuws in de wereld van de smartphones van de laatste maanden is de dubbele achtercamera, die opnamen van betere kwaliteit garandeert

We zullen ze allemaal wel gezien hebben, sommigen van ons zullen zelfs een smartphone met deze technologie hebben. We hebben het over dubbele achtercamera’s op telefoons. Het is niet nieuw meer, maar het is nog steeds niet voor iedereen duidelijk waar ze voor dienen. Laten we eens kijken waar een dubbele camera voor dient.

Van de twee camera’s is er één de primaire camera, die van cruciaal belang is voor de kwaliteit en schoonheid van de opnamen, en de andere is de secundaire camera, die de primaire camera in bepaalde situaties helpt en het mogelijk maakt om extra functies te gebruiken. Het gebruik van de secundaire camera heeft tot doel beelden te produceren met een grotere scherptediepte, een grotere helderheid en een algemeen sneller scherpstelvermogen. De functies van de secundaire camera zijn afhankelijk van het model smartphone. Op de LG G6 vinden we een groothoeklens, op de iPhone 7 Plus een telelens, terwijl er in andere gevallen sprake is van een eenvoudige zwart-witlens.

Het gebruik van dubbele camera’s

Op dit punt is de vraag gerechtvaardigd: wat is het nut van een zwart-witcamera? Het doel van een zwart-witlens is om, heel intuïtief, alleen zwart-wit scènes vast te leggen. Het helpt om de hoeveelheid licht die het scherpstelpunt bereikt aan te passen, wat resulteert in een scherp beeld met veel details. In andere gevallen wordt de dubbele camera gebruikt om het ene voorwerp of personage te benadrukken ten opzichte van het andere. Deze functie kan ook worden gebruikt nadat de opname is gemaakt.

Huawei P10

Laten we eens kijken naar een aantal van de meest populaire dubbele camera’s op de markt. Laten we beginnen met die op de Huawei P10. Dit is een monochrome camera die het beste van beide foto’s maakt om de gebruiker een zo perfect mogelijke eindfoto te presenteren. Deze functie is vooral handig bij suboptimale lichtomstandigheden, maar ook bij overmatige helderheid.

iPhone 7 Plus

Apple heeft een andere klus geklaard, de twee camera’s voeren andere taken uit dan elkaar en verschillen ook in functies. De hoofdsensor is een 28mm-groothoeklens, terwijl de tweede een 56mm-telelens is. Deze tweede camera is perfect voor het maken van portretfoto’s, dat zijn opnamen waarbij een personage of object wordt uitgelicht ten opzichte van de scène, waardoor de scherptediepte en details, zelfs de kleinste, een natuurlijk tintje krijgen.

LG G6

Op de LG G6 maakt de dubbele camera gebruik van een groothoekeffect dat handig is voor het maken van panoramafoto’s zonder verlies van natuurlijkheid of het veranderen van de werkelijke grootte van objecten en landschappen. Dit is het grootste gezichtsveld dat momenteel beschikbaar is voor een smartphonecamera.

Conclusies

Na dit korte overzicht zijn de vragen in feite tweeledig: is de dubbele camera beter dan de enkele, en welke moet je kopen? De waarheid is dat de fotokwaliteit uitsluitend, of bijna uitsluitend, afhangt van de hoofdcamera. Dus een goede camera aan de achterzijde kan niet worden overtroffen door een fatsoenlijke dubbele camera. Het voordeel van de dubbele camera is dat je er opnamen mee kunt maken met heel speciale effecten.