Wat is een Trojaans virus en hoe verwijder je het

Trojaanse paarden behoren tot de meest wijdverspreide en gevaarlijke malware voor internetgebruikers: hier is hoe we onze computers kunnen verdedigen

Trojaanse paarden, of beter gezegd Trojaanse paarden. Met zo’n naam kun je niets goeds verwachten. In feite hebben we het hier over een van de meest wijdverspreide hackeraanvallen op het Net op dit moment. Gelukkig zijn er een aantal acties die we kunnen ondernemen om onze computer tegen dit virus te beschermen.

Laten we bij de basis beginnen. Een trojan is een stuk malware dat is ontworpen om de PC van de beoogde gebruiker te infecteren om misleidende en ongewenste activiteiten te veroorzaken. Trojaanse paarden worden meestal gebruikt om gegevens te stelen, maar ze worden vaak gecombineerd met andere virussen om de beveiliging van een apparaat te doorbreken. Hackers gebruiken dit kwaadaardige programma vaak om op afstand, uiteraard zonder toestemming, toegang te krijgen tot een computer, bestanden te infecteren en het systeem te beschadigen. Een van de bekendste Trojaanse paarden is het Trojaanse bankwezen, dat door cybercriminelen wordt gebruikt om informatie over de bankrekeningen van slachtoffers te stelen.

Trojan Horse

Waarom de naam Trojaans Paard? Want wanneer het virus de PC van het slachtoffer binnendringt, probeert het zich onmiddellijk te verbergen, zodat het niet wordt gedetecteerd door antivirussoftware of door de gebruiker. Het opsporen van een Trojaans paard is niet eenvoudig, ook al omdat het op het eerste gezicht normale virussen kunnen lijken. U hebt dus een goed anti-spywareprogramma nodig om ze op te sporen.

Hoe ze zich verspreiden

Er zijn verschillende methoden die hackers gebruiken om trojaanse malware op het web te verspreiden. Een van de meest gebruikte technieken is om de kwaadaardige code via een e-mailbericht of een gesprek als bijlage toe te voegen. Meestal gebruiken cybercriminelen links met vergelijkbare namen naar bekende pagina’s. Dit vraagt gebruikers om de bijlage te openen of op de link te klikken, en op deze manier installeert de trojan zichzelf en begint op de machine te werken. Er zijn ook enkele malware-trojanen die specifieke kwetsbaarheden in verschillende webbrowsers gebruiken om slachtoffers te infecteren. In de praktijk worden ze verspreid via kwaadaardige websites die advertenties en pop-ups met virussen presenteren. Zelfs met deze techniek beseft de gebruiker niet dat hij besmet is. In andere gevallen komen Trojaanse paarden echter via een achterdeur een computer binnen.

Trojaanse problemen

De klassieke vraag van een gebruiker die zich zorgen maakt over zijn computerbeveiliging is nu: wat riskeer ik als ik door een Trojaans paard word geïnfecteerd? Laten we beginnen met te zeggen dat dit malware is die in de eerste plaats is ontworpen om bestanden te infecteren, te beschadigen of te overschrijven. Trojaanse paarden formatteren vaak de harde schijf om documenten op een apparaat te vernietigen. Maar niet alleen vernietigen, want Trojaanse paarden zijn vooral ontworpen om informatie te stelen, vooral bankgegevens. Trojaanse paarden, die verborgen blijven, controleren de activiteiten van de gebruiker en sturen screenshots naar de hackers. In het bijzonder afbeeldingen van onze geloofsbrieven en wachtwoorden.

De bekendste Trojaanse paarden

Omdat er veel technieken worden gebruikt om de pc van het slachtoffer te infecteren, zijn er ook veel Trojaanse paarden ontdekt. Tot de bekendste behoort het Cryptolocker type, een trojan met de kenmerken van ransomware: het versleutelt de gegevens van de gebruiker en vraagt losgeld om ze te bevrijden. Een andere zeer bekende trojan is die met de naam ZeroAccess. Deze malware is gegenereerd om de persoonlijke gegevens van gebruikers te stelen. Er zijn veel versies van deze trojan. Tenslotte is ook de Pandora trojan erg populair, een parasiet die gegenereerd wordt om een machine te vernietigen. Zodra de computer is geïnfecteerd, bijna altijd via chat- en messaging-apps, begint Pandora bestanden en documenten te verwijderen, vertraagt het de verbinding en verwijdert het vitale programma’s. Natuurlijk installeert het ook andere malware en schakelt het antivirussoftware uit. Het is een van de gevaarlijkste Trojaanse paarden.

Hoe uzelf te verdedigen

Zoals gezegd, zijn Trojaanse paarden niet gemakkelijk te detecteren en te elimineren. De eerste essentiële stap is het installeren van een antivirus op uw PC. Het is ook niet aan te raden om een trojan handmatig te verwijderen, omdat dit de situatie alleen maar erger kan maken. Om de veiligheid te verhogen, is het raadzaam een anti-spyware programma te installeren om een volledige analyse van uw machine uit te voeren. Zoals altijd raden wij u aan zeer voorzichtig te zijn met bijlagen en links die u op het net ontvangt.