De nep-Android-app die advertenties toont en je smartphone laat crashen

Een nep-advertentieblokker infecteert je Android-smartphone en dreigt hem te laten crashen. Erger nog, het verstopt zich in het geheugen en is moeilijk te vinden

Een nieuwe geïnfecteerde app is gevonden door Malwarebytes, maar voor één keer is het geen app die is gepubliceerd in de Play Store van Google. In plaats daarvan kan het worden gevonden op alternatieve winkels, het heet Ads Blocker en, paradoxaal genoeg, het is adware.

De verbeeldingskracht en de productiefheid van cybercriminelen, komt deze keer dus ook met een behoorlijke dosis lef. Onder andere bleek het virus dat door Ads Blocker wordt gedragen, Android/Trojan.FakeAdsBlock genaamd, bijzonder moeilijk te verwijderen zonder gebruik te maken van een goed commercieel antiviruspakket. Bovendien is het ook zeer invasief en kan het in het ergste geval geïnfecteerde smartphones bijna onbruikbaar maken. De raison d’être van deze adware is altijd dezelfde: het geïnfecteerde apparaat dwingen om tonnen banneradvertenties weer te geven om zo te frauderen met online advertentiecircuits. De app-ontwikkelaar verdient geld, maar de smartphone is uitgeschakeld.

Hoe de geïnfecteerde Ads Blocker-app werkt

Ads Blocker beweert een app te zijn om advertenties op websites te blokkeren, maar in werkelijkheid is het enige doel ervan om ons te infecteren met het Android/Trojan.FakeAdsBlock-virus. Eenmaal geïnstalleerd, verschijnt het overigens niet in de app-lijst of op het startscherm van het toestel. Maar zodra we de standaard browser openen, begint hij advertenties te tonen. Het doet dit in de browser, in meldingen, en zelfs in een widget op het beginscherm. In sommige gevallen toont Android/Trojan.FakeAdsBlock ook een bericht waarin ons wordt gevraagd verbinding te maken met een VPN om ons verkeer te controleren. Als we accepteren, dan begint de app met het downloaden van meer malware.

Hoe Android/Trojan.FakeAdsBlock

te verwijderen

Het Android/Trojan.FakeAdsBlock-virus is zeer moeilijk te verwijderen van apparaten. De app die het draagt, zoals we gezien hebben, verbergt zich erg goed. Om het te vinden moeten we naar Instellingen > Toepassingen gaan en de lijst van geïnstalleerde apps bekijken. We zullen er een vinden zonder icoon en zonder naam, met alleen de ruimte die het inneemt. Het is degene die Android/Trojan.FakeAdsBlock. Zelfs als je het verwijdert, blijft de malware. De enige manier om zich te ontdoen van Android/Trojan.FakeAdsBlock is het gebruik van een goede Android antivirus. Malwarbytes beweert dit vervelende, en gevaarlijke, virus te kunnen detecteren en verwijderen en raadt extreme voorzichtigheid aan bij het downloaden van apps van onvertrouwde bronnen.