WhatsApp, virus in goedemorgen- en goedenachtbericht

Er circuleert een bericht op WhatsApp waarin gebruikers worden gewaarschuwd voor de aanwezigheid van een virus in goedemorgen- en goedenachtfoto’s: het is nepnieuws

“Hallo…Als u het nog niet weet…Ik waarschuw u dat er vanaf morgen geen goedemorgen en goedenacht met foto’s meer is.Waarschuw alle contacten in uw lijst om geen foto’s van goedemorgen en goedenavond te openen en te versturen. Sommige zijn virussen die uw mobiele telefoon zullen formatteren. Wees voorzichtig, het is erg gevaarlijk. Dit is vandaag aangekondigd op Rai TV, Mediaset premium, La 7, Sky tg 24 en andere TV- en radiozenders.

Als u dit bericht de afgelopen dagen hebt ontvangen en het onmiddellijk hebt doorgestuurd naar vrienden, familie en groepen om hen te waarschuwen voor het gevaar, moet u weten dat u hebt bijgedragen aan de verspreiding van nepnieuws. Dit is een hoaxbericht dat door een aantal grappenmakers is gemaakt om paniek te zaaien onder WhatsApp-gebruikers. Ondanks het feit dat berichten en afbeeldingen die je een goedemorgen of een goede nacht wensen tot de populairste op de sociale applicatie behoren, is er geen gevaar voor een virus: je kunt ze zonder angst blijven verzenden en ontvangen.

Virus op WhatsApp: de hele waarheid

Het hoaxbericht dat de ronde doet op WhatsApp is niet echt nieuw: we hadden het er enige tijd geleden al over en waarschuwden gebruikers het niet te delen met hun vrienden. Waarom verspreidt het zich weer op WhatsApp? Heel simpel, een of andere grappenmaker heeft besloten de lange golf van schandalen die de applicatie de afgelopen dagen heeft getroffen (de bug die werd ontdekt door de Financial Times waardoor hackers spyware konden installeren en de smartphone op afstand konden besturen) uit te buiten om te doen geloven dat de goedemorgen- en goedenachtafbeeldingen een virus verbergen.

Om een einde te maken aan het fenomeen van spam en nepnieuws waar WhatsApp al minstens een paar jaar last van heeft, hebben de technici van de applicatie ook geprobeerd het aantal keren te beperken dat je een bericht kunt doorsturen. Helaas is men er echter niet in geslaagd een van de grootste problemen van WhatsApp op te lossen.

Zijn er virussen op WhatsApp?

Laten we beginnen met een vaststaand feit: afbeeldingen en video’s die via WhatsApp worden gedeeld, verbergen geen virussen of malware. Het gevaar voor de gebruikers komt van de documenten (zoals een Word- of Excel-bestand) en de gebreken in de toepassing, die hackers kunnen misbruiken om het apparaat te infecteren met geniepige en moeilijk te stoppen technieken. Dus als u een document ontvangt van een nummer dat u niet kent, download het dan niet, het kan een virus verbergen.