7 tekenen dat uw computer geïnfecteerd is met een virus

Als uw computer veel trager is dan normaal of als hij acties uitvoert zonder uw input, dan is uw apparaat geïnfecteerd met een virus

De beveiliging van uw computer, maar ook van andere elektronische apparaten, zou een van uw hoofddoelen moeten zijn. Tegenwoordig is het heel gemakkelijk om malware op het net tegen te komen. Aanvallen van hackers worden vaak niet herkend door antivirussoftware.

Als het virus voorbij de antivirusbeschermingen is gekomen, is het mogelijk te zien dat onze personal computer door andere tekenen is geïnfecteerd. Als we bijvoorbeeld een algemene vertraging van de PC opmerken, is het zeer waarschijnlijk dat we getroffen zijn door malware. Hetzelfde geldt als er pop-up advertenties op het scherm van het toestel verschijnen. Tenzij u een speciaal programma gebruikt, betekent dit dat uw computer is geïnfecteerd met adware, een virus dat ongevraagde advertenties weergeeft. Hier zijn de tekenen waaraan u kunt zien of uw computer met een virus is geïnfecteerd.

Computerprestaties

Het eerste aspect waarmee u rekening moet houden, zijn de prestaties en de werkingssnelheid van uw apparaat. Terwijl de computer gewoonlijk weinig tijd nodig heeft om toepassingen en programma’s te openen, zal een geïnfecteerde PC er lang over doen om zelfs basisfuncties zoals een rekenmachine uit te voeren. Als we vertragingen op ons apparaat opmerken, moeten we beter opletten, want dit kan het eerste waarschuwingsteken zijn van een hackeraanval in uitvoering. Slechte prestaties kunnen worden veroorzaakt door malware die op de achtergrond draait en onze CPU uitbuit. De computer kan ook deel uitmaken van een geïnfecteerd botnet.

Browserproblemen

Een van de belangrijkste tekenen van een hackeraanval in uitvoering is een browserstoring. Tijdens het surfen kunnen we worden omgeleid naar ongewenste en ongewenste sites, bijna altijd gekoppeld aan advertenties. Als dit op ons apparaat gebeurt, is het zeer waarschijnlijk dat we het slachtoffer zijn geworden van een malware-marketingcampagne van een cybercrimineel. De aanvaller verdient geld aan het verkeer dat door onze browser, en dat van andere slachtoffers, op hun sites wordt gegenereerd met advertenties.

Pop-up 

Browserproblemen leiden vaak tot plotselinge, onhanteerbare pop-upadvertenties. Het stoppen van dit soort computeraanvallen is heel eenvoudig, zolang u de pop-up blocker in uw browserinstellingen instelt. Het doel van op deze manier gegenereerde infecties is hetzelfde als dat van ongewenste pagina’s in onze browser: verkeer genereren, en dus inkomsten, uit advertenties.

Ongecontroleerde acties

Hackers slapen nooit. Als we onze computer vaak ’s nachts aan laten staan en merken dat hij automatisch taken uitvoert, zonder te reageren op geplande scans, zijn we waarschijnlijk al geïnfecteerd door een virus. Als we ongewone nachtelijke activiteit ervaren, is het mogelijk dat onze pc door een cybercrimineel is gebruikt om een botnet te voeden.

Nieuwe startpagina

We openen de browser en in plaats van Google of de startpagina die we hebben ingesteld, vinden we een compleet andere startpagina. Goed, of liever gezegd slecht, we hebben waarschijnlijk een hacker aanval gehad. Dit is een zeer duidelijk teken en mag niet worden onderschat. Elke keer de voorpagina veranderen is geen oplossing. We zullen de malware of adware campagne moeten blokkeren om het probleem volledig op te lossen. We kunnen de browser ook terugzetten op de standaardinstellingen, maar dat is niet altijd voldoende.

Websites blokkeren

Als we toevallig op het net surfen maar op de meeste sites worden geblokkeerd, dan is het waarschijnlijk dat we het doelwit zijn van een hacker. Websites kunnen ons meedelen dat ons IP-adres op een zwarte lijst is geplaatst om redenen van computerbeveiliging of voor hacking-operaties. Dit is een belangrijk signaal, en om te voorkomen dat we een cybercrimineel blijven helpen, nu niet meer zonder ons medeweten, moeten we onze computer isoleren en in quarantaine plaatsen.

Antivirus reageert niet

Sommige malware is in staat om antivirusactiviteiten te blokkeren. Vooral als we onlangs vergeten zijn ons beveiligingssysteem bij te werken. Als dit gebeurt, kunnen we niet scannen en, vooral, kunnen we de infectie niet zelf verwijderen.