COS gaat opnieuw van start als dochteronderneming van Api

De distributeur Api uit Aken neemt de failliete concurrent COS over. Het bedrijf, dat voortaan COS Computerhandels GmbH zal heten, zal naar verwachting in juli weer beginnen te leveren. Werner Dao en Christoph Runge leiden het bedrijf gezamenlijk.

Zes weken na de gang naar de arrondissementsrechtbank heeft de in Pohlheim gevestigde distributeur COS een investeerder gevonden. De in Aken gevestigde concurrent Api neemt de insolvente onderneming over, die in de toekomst zal opereren als een onafhankelijke onderneming met een eigen management. Het zal opereren als COS Computerhandels GmbH, waaraan het personeel en het merk zullen worden overgedragen.

Het is de bedoeling dat het nieuwe COS op 1 juli zijn activiteiten zal hervatten. De klanten zullen dan opnieuw bevoorraad worden. De distributeur zal gebruik maken van Api’s middelen op het gebied van inkoop, boekhouding, logistiek en financiering, aldus een verklaring van het bedrijf. Het beginsel van vaste contactpersonen voor elke dealer zal evenmin veranderen. Dit concept was voor Api-baas Achim Heyne de doorslaggevende factor geweest bij het overwegen van de investering.

Werner Dao, die slechts enkele weken voor het faillissement de leiding over COS overnam, zal het bedrijf in de toekomst samen met Christoph Runge leiden. De manager was hoofd inkoop en procuratiehouder bij het “oude COS” tussen 2007 en 2009, voordat hij naar Api overstapte.

COS zal in de opstartfase, die nu begint, aanvankelijk ook uit het volledige goederenassortiment van Api putten. In de komende dagen zal het bedrijf zijn klanten individueel inlichten over de aanstaande lancering en zaken als levering en servicevoorwaarden met hen bespreken. Het doel is dealers een op hun behoeften toegesneden oplossing voor garantieclaims te bieden.

“We hebben intensieve onderhandelingen gevoerd met diverse belanghebbende partijen”, meldt Werner Dao. “Na korte tijd richtten de besprekingen zich al op Api, dat van meet af aan grote belangstelling toonde en de onderhandelingen actief aanzwengelde.” Met name Christoph Runge had een belangrijke bijdrage geleverd aan de snelle oplossing.

Een kroniek van de gebeurtenissen rond COS en zusterbedrijf Devil:

Devil en COS kunnen niet meer leveren

Insolventie voor Devil en COS

COS: goede stemming ondanks moeilijke situatie