Faillissement van Devil: ook de logistieke dochteronderneming is insolvent

De rechtbank van Braunschweig heeft vorige week donderdag de aangekondigde insolventieaanvragen voor Devil en COS ontvangen. Maar dat was niet genoeg: de directie vroeg ook het faillissement aan voor de logistieke dochteronderneming First Flash GmbH.

De ondernemingen Devil en COS hadden dat woensdag al aangekondigd, maar in totaal zijn er drie faillissementsaanvragen bij de rechtbank van Braunschweig binnengekomen. De ene was van de plaatselijke Devil AG, de andere van First Flash GmbH, dat op hetzelfde adres als Devil is gevestigd. First Flash exploiteert het pakhuis en levert de bijbehorende diensten aan Devil en COS. De insolventieaanvraag voor de distributeur COS, die in Pohlheim is gevestigd en bij de districtsrechtbank van Gießen is geregistreerd, werd ook in Braunschweig ingediend.

Axel Grotjahn is de algemeen directeur van Devil en First Flash, terwijl hij bij COS mede-directeur van het bedrijf is naast Werner Teh-Hua Dao. Alle drie de ondernemingen behoren tot de distributeursgroep BOD (Best of Distribution) en worden als economisch verbonden ondernemingen beschouwd. Daarom is het redelijk de insolventies samen te behandelen en de insolventieadministratie in één hand te leggen.

Insolventieadministratie in één hand

De districtsrechtbank van Braunschweig heeft advocaat Peter Steuerwald van het advocatenkantoor Hausherr Steuerwald, een gespecialiseerde advocaat voor insolventies en reorganisaties, aangesteld als voorlopige insolventieadministrateur voor alle drie de ondernemingen. Zijn kantoor is gevestigd te Bruchtorwall 6, 38100 Braunschweig, en is telefonisch te bereiken op 0531 / 244 80 30, per fax op 0531 / 244 80 80 en per e-mail op [email protected]. Alle bevelen van de getroffen ondernemingen gelden met onmiddellijke ingang en alleen met instemming van de voorlopige curator.

De insolventieprocedure wordt bij de lokale rechtbank onder de volgende dossiernummers gevoerd:

  • Devil AG: 274 IN 126/13 c
  • COS Handels GmbH: 274 IN 127/13 c
  • First Flash GmbH: 274 IN 128/13 c

Het insolventissement treft ongeveer 230 werknemers. Hiervan werken er 30 bij COS in Pohlheim, de overige 200 bij de vestiging in Braunschweig, waarvan iets minder dan de helft bij Devil, de anderen bij First Flash. Het logistieke bedrijf was tot eind 2011 een volledige dochteronderneming van Devil en werd daarna een COS-dochteronderneming. COS is op zijn beurt pas vijf weken geleden van een naamloze vennootschap in een besloten vennootschap omgezet, toen de nieuwe algemeen directeur Dao werd benoemd.

Er is nog geen officiële verklaring over de redenen van het faillissement. Lasten uit het verleden en het heden zouden samen hebben gespeeld. De geruchten over de oorzaken van de ellende en de mogelijke redder zijn echter zeer concreet.