Poolse Action S.A. stapt in insolvente Devil

De Poolse distributeur Action S.A. neemt een tweederde deel in de insolvente groothandel Devil uit Braunschweig. De oprichter van het bedrijf, Karsten Hartmann, leidt de activiteiten van de nieuwe Devil GmbH.

Devil zal zijn activiteiten deze week al hervatten. De insolvente distributeur heeft dit vandaag bekendgemaakt in een persbericht. De nieuwe start is mogelijk gemaakt door de toetreding van de Poolse distributeur Action S.A., die een aandeel van ongeveer tweederde in het in Braunschweig gevestigde bedrijf heeft genomen, zo heeft Devil-oprichter Karsten Hartmann aan IT-BUSINESS meegedeeld.

Devil zal in de toekomst als GmbH (besloten vennootschap met beperkte aansprakelijkheid) opereren. Hartmann, die de onderneming in 1994 oprichtte, is als directeur verantwoordelijk voor de operationele gebieden inkoop, verkoop en marketing. Tegelijkertijd heeft de ondernemer een minderheidsaandeel in de nieuwe onderneming. Axel Grotjahn, voorheen CEO van Devil AG, zal in de toekomst als lid van de directie verantwoordelijk zijn voor logistiek, service en IT.

De distributeur moest in april faillissement aanvragen, samen met zijn zusterbedrijf COS, dat net als Devil onder het overkoepelende bedrijf BOD (Best of Distribution) werd beheerd. De nieuwe meerderheidsaandeelhouder van Devil, Action S.A., is een van de grootste distributeurs van IT, huishoudelijke apparaten en consumentenelektronica in Polen. Met ongeveer 650 werknemers behaalde het bedrijf in 2012 een omzet van het equivalent van ongeveer een miljard US dollar.

Logistiek in eigen beheer

De nieuwe Devil GmbH zal van start gaan met ongeveer 100 werknemers, ongeveer een derde minder dan er bij de AG in dienst waren. Bovendien zullen de logistieke diensten die in het verleden voor Devil en COS werden verricht door het BOD-bedrijf First Flash, opnieuw in eigen beheer worden verricht. Andere BOD-dochterondernemingen zullen worden overgedragen aan een nieuwe aandeelhouder. Dit betekent dat de groep van ondernemingen eindelijk geschiedenis is. COS was in juni al overgenomen door de in Aken gevestigde distributeur Api.

Hartmann was pas in maart van dit jaar teruggekeerd in de leiding van Devil’s, toen de groothandelaar al in ernstige moeilijkheden verkeerde. De distributieprofessional had het bedrijf in 2006 verkocht aan de Nederlandse IT-groep Nedfield, die in 2009 failliet ging. Devil werd in deze crisis overgenomen door de managers uit Braunschweig, die het bedrijf tot april van dit jaar hebben geleid.

De gebeurtenissen van toen zijn volgens Hartmann een belangrijke oorzaak geweest van de problemen die dit jaar tot het faillissement hebben geleid. Nedfield had ongeveer tien miljoen euro aan de distributeur onttrokken met het oog op een geplande beursgang, meldt de ondernemer. “Dit betekende dat Devil werd opgezadeld met een groot minpakket dat zwaar woog op de voortzetting van het bedrijf.”

Synergieën met Poolse distributeur

Hartmann heeft nu des te meer vertrouwen in de toekomst met de toetreding van Action S.A.. Met de Poolse distributeur heeft het bedrijf “een zeer sterke partner gevonden met wie we kunnen voortbouwen op de succesvolle geschiedenis van Devil als een van de bekendste en krachtigste IT-groothandelaren”. Hartmann verwacht ook synergie-effecten van de directe samenwerking met de meerderheidsaandeelhouder, die in Polen talrijke contracten met fabrikanten heeft.