Een infographic is een visuele weergave van informatie of gegevens. Het combineert de woorden informatie en grafisch en bevat een verzameling afbeeldingen, grafieken en tekst waarmee u een bepaald onderwerp snel en duidelijk kunt begrijpen. Infographics is het afgelopen decennium een steeds populairder marketinginstrument geworden en kan nuttig zijn voor:
- Onderzoeksbevindingen weergeven
- Bewustwording creëren over een probleem of oorzaak
- Complexe informatie of processen uitleggen
- Vergelijkende en contrasterende opties
- Samenvattend lange inhoud
Het doel van een infographic is niet alleen informeren, maar ook engageren. Heldere kleuren, geïllustreerde tekens en vetgedrukte tekst trekken de aandacht van een lezer in vergelijking met tekst op een pagina. Marketeers gebruiken infographics om hun publiek voor te lichten over hun bedrijf, het delen van sociale media en merkbekendheid te stimuleren, aangezien visuals in hoge mate deelbaar zijn en bronnen, ideeën en tips voor de consument opsommen.
Soorten infographics
Er zijn veel soorten infographics die verschillende soorten gegevens kunnen vertegenwoordigen, waaronder:
- Statistisch: Gebruikt een verscheidenheid aan gegevensvisualisaties, zoals cirkeldiagrammen, staafdiagrammen en lijndiagrammen. Een statistische infographic kan het best worden gebruikt voor het weergeven van enquêteresultaten of het delen van belangrijke statistieken, aangezien deze zich meer richt op cijfers, grafieken en gegevens.
- Informatieve: Typisch de meeste tekst. Een informatieve infographic kan het best worden gebruikt voor een niche-onderwerp of een onderwerp dat nieuw en onbekend is.
- Tijdlijn: Visualiseert informatie in de loop van de tijd. Een centrale tijdlijn is gevuld met datums en gebeurtenissen die eruit vertakken met behulp van pictogrammen, foto’s of labels.
- Proces: Geeft een overzicht van de stappen binnen een proces. De lay-out is doorgaans eenvoudig en gemakkelijk te volgen.
- geografisch: Gebruikt kaarten als focus om gegevens weer te geven over populatie-informatie, locatiegebaseerde informatie of grote sets gegevens.
- Vergelijking: Gebruikt een vergelijkingssjabloon naast elkaar om opties te vergelijken en te contrasteren of om voor- en nadelen te tonen.
- hiërarchische: Helpt bij het visualiseren van hiërarchieën of organisaties met een sjabloon zoals een stroomdiagram.
- Lijst: Wordt gebruikt om een lijst met bronnen, verzameling tips of een lijst met voorbeelden op een boeiende manier te delen.
- Hervat: Neemt de informatie van een cv en gebruikt grafieken en visualisaties om de informatie aantrekkelijker te maken en de kandidaat te laten opvallen.
Hoe maak je een infographic
Bij het maken van een infographic is het belangrijk om te weten wie de doelgroep is om de gegevens te kiezen en hoe deze worden gevisualiseerd. Zodra het publiek is geïdentificeerd, worden inhoud en relevante gegevens verzameld. Deze gegevens kunnen originele gegevens of gegevens van derden zijn. Als het om gegevens van derden gaat, moet de bron worden vermeld.
De volgende stap is het kiezen van een infographic sjabloon passend bij de gegevens. Populaire sjablonen zijn onder meer een vergelijking naast elkaar, een stroomdiagram, een tijdlijn, een grafiek en veel informatie. Er zijn veel gratis sjablonen beschikbaar via websites zoals Hubspot en Canva. Zodra een sjabloon is gekozen, worden de gegevens ingeplugd en wordt de infographic aangepast aan de wensen van de maker. Wanneer alle gegevens, citaten, afbeeldingen en opmaak zijn voltooid, is de infographic klaar om te worden gepubliceerd.