Wat is datavisualisatie?

Datavisualisatie is de grafische weergave van gegevens, zodat analisten, lezers, klanten en belanghebbenden gemakkelijker de implicaties van de onbewerkte gegevens kunnen zien. Gegevensvisualisatie kan ook verwijzen naar de techniek van het communiceren van informatie door gegevens op een visuele manier te coderen door het gebruik van lijnen, balken en punten.

Datavisualisatie kan een op zichzelf staand product zijn. Het maakt ook vaak deel uit van business intelligence- of analysesoftware en wordt vaak opgenomen in zakelijke toepassingen zoals CRM en zelfs spreadsheets.

Met de overweldigende hoeveelheid gegevens die bedrijven elke dag verzamelen, maakt gegevensvisualisatie het gemakkelijker om gegevens te interpreteren en verwarring te voorkomen. Het stelt gebruikers in staat om analyses op een visuele manier te zien om concepten te begrijpen of nieuwe patronen te identificeren. Datavisualisatie is meer afgestemd op de manier waarop het menselijk brein informatie verwerkt door middel van grafieken en grafieken, die gemakkelijker te begrijpen zijn dan door rapporten en spreadsheets te verdiepen.

Voordelen en toepassingen van datavisualisatie

Datavisualisatie is handig voor organisaties, ongeacht grootte, branche en type. Hier zijn enkele veelvoorkomende toepassingen.

Om informatie gemakkelijk te begrijpen

Bedrijven zijn in staat om grote hoeveelheden gegevens op een duidelijke en samenhangende manier te zien door middel van grafische weergaven van informatie. Bij gebruik van datavisualisatie worden patronen en relaties tussen ideeën en concepten gemakkelijker opgemerkt en begrepen.

Om opkomende trends te identificeren

Zakelijke concurrentie is altijd moeilijk, en bedrijfseigenaren moeten proberen opkomende trends te ontdekken voordat andere bedrijven dat doen. Met datavisualisatie kunnen ze uitschieters zien die van invloed zijn op het klantverloop en de productkwaliteit, en worden problemen aangepakt voordat ze grotere problemen worden.

Communiceren

Wanneer nieuwe inzichten uit visuele analyse worden ontdekt, is het belangrijk dat datawetenschappers die aan anderen communiceren. Door datavisualisatie te gebruiken, kunnen niet-datawetenschappers de informatie nog steeds begrijpen en de boodschap sneller begrijpen.

Soorten grafieken voor datavisualisatie

Gebruikers kunnen verschillende grafieken combineren om de boodschap sneller over te brengen. Het kan echter ook zo effectief zijn om er maar één tegelijk te gebruiken. Hier zijn enkele algemene opties die beschikbaar zijn in datavisualisatiesoftware:

  • Staafdiagram

  • Lijn grafiek

  • Cirkeldiagram

  • Waterval grafiek

  • histogram

  • Kaarten