Adobe Illustrator

Adobe Illustrator is een op vector gebaseerde grafische ontwerptoepassing volgens de industriestandaard. Ontwerpers gebruiken het om web- en mobiele afbeeldingen, logo’s, pictogrammen en ontwerpen voor gedrukte media te maken. Adobe Illustrator is oorspronkelijk ontwikkeld voor Apple Macintosh-computers in 1985. Adobe is enorm in populariteit gegroeid en is nu beschikbaar op Mac OS, Windows-machines en op de iPad.

Schaalbare media

Een deel van wat Adobe Illustrator zo’n handig hulpmiddel voor digitale media maakt, is dat de ontwerpen op vectoren zijn gebaseerd. Vectorafbeeldingen worden gedefinieerd door punten, lijnen en booleaanse curven. Dit betekent dat ze oneindig kunnen worden vergroot met behoud van hun resolutie. Op rasters gebaseerde afbeeldingen, zoals die worden gebruikt in Adobe Photoshop, worden daarentegen gedefinieerd door pixels en verliezen resolutie wanneer ze worden vergroot.

De bestanden voor vectorafbeeldingen zijn doorgaans veel kleiner dan rasterbestanden om opslagruimte te besparen. Deze bestanden kunnen ook worden geëxporteerd in verschillende formaten, afhankelijk van het beoogde gebruik, zoals PNG, JPEG of SVG.

Hoe wordt Adobe Illustrator gebruikt?

Adobe Illustrator wordt gebruikt voor het maken van een enorm scala aan digitale media-items, waaronder illustraties, cartoons, infographics, logo’s en nog veel meer. Gebruikers kunnen beginnen met een leeg canvas of foto’s of andere afbeeldingen importeren om als basis te gebruiken. Een blanco canvas wordt vaak gebruikt bij het maken van originele illustraties of om te schetsen. Foto’s en afbeeldingen worden vaak getraceerd, toegevoegd aan, gemanipuleerd of kunnen opnieuw worden gekleurd binnen de app.

Een belangrijk kenmerk van Illustrator is de mogelijkheid om gebruikers tekst te laten manipuleren. Dit is geweldig voor het maken van ansichtkaarten, posters en ander marketingmateriaal. Gebruikers kunnen tekst rond een curve plaatsen, wat een enorme hulp is voor ontwerpers bij het maken van logo’s.

Illustrator is ook aangenomen als standaard voor het ontwerpen van websites en apps. Gebruikers kunnen mock-ups en wireframes maken van hoe een website of een mobiele app eruit zal zien. Deze ontwerpen kunnen vervolgens worden doorgegeven aan webontwikkelaars om het eindproduct te maken.

Primaire tools

Adobe Illustrator wordt geleverd met een grote bibliotheek met tools die verschillende doelen dienen. Er zijn echter een paar primaire tools die het vaakst worden gebruikt.

  • De selectietool wordt gebruikt om individuele objecten te selecteren om hun eigenschappen te wijzigen. Dit kan worden gebruikt om het op andere objecten te verplaatsen of te stapelen, of voor meer geavanceerd gebruik, zoals het groeperen en vergrendelen van objecten op hun plaats.
  • Het penseel wordt gebruikt om kleur toe te voegen met verschillende soorten penseelpatronen: kalligrafisch, verstrooid, kunst, patroon en borstelhaar.
  • Het pengereedschap creëert strakke rechte en gebogen lijnen en kan worden gebruikt om ankerpunten toe te voegen of te verwijderen.
  • Het potloodgereedschap wordt gebruikt om uit de vrije hand te tekenen.

Adobe Creative Cloud (CC)

Illustrator is beschikbaar als een zelfstandig product of als onderdeel van de Adobe Creative Cloud (CC) -suite, inbegrepen bij andere populaire applicaties, zoals Photoshop, Premiere Pro en After Effects. Beide worden betaald als abonnement. Omdat het wordt gehost in de cloud, kunnen alle media overal worden opgeslagen, beheerd en geopend.