Wat is mumblehard malware?

Mumblehard is een soort malware die zich voornamelijk richt op webservers met Linux- en BSD-besturingssystemen en die de geïnfecteerde systemen stiekem gebruikt als spambots.

Het beveiligingsbedrijf ESET ontdekte de Mumblehard-malware in april 2015, maar er zijn aanwijzingen dat de malware de afgelopen vijf jaar onder de radar is gebleven. ESET gaf de malware de Mumblehard-naam omdat het “spam van uw servers mompelt”, aldus het beveiligingsonderzoeksbureau.

Hoe Mumblehard werkt en hoe u kunt voorkomen dat het start

De Mumblehard-malware maakt misbruik van kwetsbaarheden in WordPress en Joomla om twee componenten uit te voeren die in Perl zijn geschreven. Het eerste onderdeel is een achterdeur die opdrachten vraagt ​​van de commando- en controleserver van de malware, en de tweede is een spammer-daemon die kan worden gestart via een commando dat wordt ontvangen door de achterdeur.

Naast het misbruiken van kwetsbaarheden in WordPress en Joomla, kan de Mumblehard-malware ook worden geïnstalleerd door middel van de distributie en installatie van achterdeur-gepirateerde versies van een Linux- en BSD-programma genaamd DirectMailer, een softwaretool die wordt gebruikt voor het verzenden van e-mails in bulk.

De Mumblehard-achterdeur voor malware wordt doorgaans geïnstalleerd in de / tmp- of / var / tmp-mappen, en ESET raadt aan om deze mappen met de noexec-optie te koppelen om te voorkomen dat de Mumblehard-achterdeur kan starten. Degenen die zich afvragen of Mumblehard al op een server is geïnstalleerd, moeten eerst zoeken naar ongevraagde cronjob-vermeldingen voor alle gebruikers op de server (s) waarvan wordt vermoed dat ze zijn geïnfecteerd.