Wat is malware as a service en hoe werkt het

Koopbaar op het dark web, malware as a service is een platform waarmee je een computerinfectie kunt creƫren, zelfs zonder een expert te zijn

Het is geen nieuws dat de wereld van computerbeveiliging nauw verbonden is met multi-miljoen dollar zakelijke belangen. De meest recente trend in de sector geeft ons echter een nog beter inzicht in de vooruitzichten (of afwijkingen, afhankelijk van hoe je het fenomeen bekijkt) voor de komende maanden en jaren.

Er is een toenemend aantal hackers – black hat hackers, ‘slechte’ hackers in dit geval – aangetroffen die virussen, trojans en andere soorten malware (evenals botnets, uiteraard) verkochten op het dark web. In dergelijke gevallen spreken we van malware as a service (letterlijk “malware als dienst”, afgekort tot maas): degenen die virussen maken, gebruiken ze niet zelf om deze of gene computer te besmetten, maar zetten ze te koop en verkopen ze aan de hoogste bieder, zonder zich zorgen te maken over wat ze ermee doen en wat de mogelijke gevolgen zijn. Kortom, een soort beweging voor de “democratisering” van malware, met zeer schadelijke gevolgen voor internetgebruikers overal ter wereld.

Wat is malware as a service

Beschouwd als een (misschien wel zeer extreme) tak van software as a service, behandelt maas malware en virussen op dezelfde manier als elke andere webdienst, en dus verkoopbaar en te gelde te maken. Hierdoor kan iedereen toegang krijgen tot zeer gevaarlijke tools zonder (noodzakelijkerwijs) de kennis en vaardigheden te hebben om deze goed te beheren: om een ransomware-campagne te starten, om maar een recent voorbeeld te geven, is het voldoende om het virus op het dark web te kopen en een manier te vinden om het te verspreiden.

Hoe malware as a service werkt

Wanneer we het hebben over malware as a service, hebben we het in feite over een softwareplatform waarmee een gebruiker naar believen een virusinfectie kan “samenstellen”, om deze vervolgens op het web te verspreiden. Kortom, het is alsof men een soort bouwpakket koopt waarmee men, compleet met instructies, de malware kan bouwen die men wenst. Het is dus niet nodig om over grote computervaardigheden te beschikken of een of meer programmeertalen door en door te kennen: alles wat u nodig hebt is een beetje goede wil en het vermogen om de instructies te volgen die bij het gekochte “pakket” zijn gevoegd.