Anti-Malware: kijken en helpen

Met Immunet 3.0 introduceert Sourcefire een cloud-gebaseerd platform waarmee gebruikers hun eigen anti-malware signatures kunnen maken. In samenwerking met de Immunet-gemeenschap moet dit zorgen voor een betere bescherming tegen zero-day-aanvallen.

De cloud-gebaseerde software Immunet 3.0 zal de manier waarop anti-malware werkt veranderen, aldus de fabrikant Sourcefire. De snelheid en precisie van malwarebescherming zullen namelijk tot een ongekend niveau worden opgevoerd door de interactie van cloudbeveiliging en individueel aanpasbare handtekeningen. De belangrijkste vernieuwing in Immunet 3.0 is de mogelijkheid om aangepaste handtekeningen te maken voor specifieke vereisten.

De cloud-achtergrond voor de oplossing wordt geleverd door een gemeenschap van meer dan 750.000 bestaande Immunet-installaties wereldwijd. Het bedrijf Immunet werd begin dit jaar overgenomen door Sourcefire. De gebruikers ervan hebben zich verenigd in een netwerk dat de veiligheidsrelevante informatie van de individuele gebruikers evalueert en ter beschikking stelt van de gemeenschap. Zodra nieuwe malware wordt ontdekt, scant Immunet 3.0 ook bestanden die al zijn vrijgegeven en plaatst deze met terugwerkende kracht in quarantaine.

Hoewel de fabrikant zich beroemt op deze zogenaamde cloud recall als een “doorslaggevend voordeel ten opzichte van traditionele methoden”, hoeft er niet gevreesd te worden voor prestatieverlies. Volgens de fabrikant is de “extreem slanke client” zelfs geschikt als aanvullende oplossing die eenvoudig gecombineerd kan worden met bestaande anti-malware oplossingen zonder systeemconflicten.

Immunet 3.0 kan gratis worden gedownload van de Immunet website. Volgens Michael Frauen, directeur Centraal- & Oost-Europa bij Sourcefire, kan de oplossing ook gratis door ISP’s op hun websites worden aangeboden. Aan het eind van het jaar is een betaalde enterprise-versie gepland, waarnaar klanten dan kunnen upgraden. De distributie van deze oplossing dient te geschieden via het kanaal.