Axians: Systeemhuis voor het internet der dingen

Fritz & Macziol wordt Axians. Onder dit merk vormt de eigenaar van het in Ulm gevestigde systeemhuis, het Franse conglomeraat Vinci, een breed georiënteerde dienstverlener. De industriële competentie van de groep maakt Axians voorbestemd voor de business met het internet der dingen. Een gedecentraliseerde organisatie met autonome eenheden moet de ICT-specialist flexibel en doeltreffend maken.

Franse ondernemingen hebben een voorliefde voor het vervangen van traditionele bedrijfsnamen door kunstmatige merkcreaties. So benannte sich die Versicherung Mutuelle de L’assu­rance contre L’incendie im Jahr 1985 in Axa um. De energieleverancier en latere mediagigant Compagnie Générale des Eaux werd in 1992 Vivendi. Auch der Baumischkonzern Vinci, der im Oktober 2014 das Ulmer Systemhaus Fritz & Macziol (F&M) übernahm, trägt diesen Namen erst seit dem Jahr 2000. Zuvor firmierte das 1899 entstandene Unternehmen als Société Géné­rale d’Entreprises.

So gesehen ist es kein ungewöhnlicher Vorgang, dass die „FuM“, die 1987 gegründet wurde, zum Jahresende ihren Namen ablegen und in Zukunft als „Axians“ auftreten wird. Sinds 2015 vormt de Vinci-groep met dit merk een dienstverlener waarvan de expertise zich uitstrekt tot datacenters, netwerken, communicatie, beveiliging en applicaties en waarvan de diensten variëren van advisering tot de ontwikkeling, implementatie en het onderhoud van ICT-oplossingen tot de exploitatie ervan.

In Duitsland omvat het “Axians ICT Network” Fritz & Macziol, Axians Networks & Solutions, dat is voortgekomen uit het in 2005 overgenomen Keulse systeemhuis NK Networks & Services, en de Hamburgse beveiligingsspecialist Crocodial, dat in het voorjaar van 2014 werd overgenomen. Dat de merken aan het eind van het jaar worden geharmoniseerd, is dus de volgende logische stap.

“FuM” als gewenste kandidaat

Reinhard Schlemmer, hoofd van Vinci Energies in Duitsland, leidt sinds juli ook het bedrijf van Fritz & Macziol.

Reinhard Schlemmer, hoofd van Vinci Energies in Duitsland, leidt sinds juli ook het bedrijf van Fritz & Macziol.

Binnen het conglomeraat behoort Axians op zijn beurt toe aan Vinci Energies. De divisie ziet zichzelf als een systeemintegrator die netwerkinfrastructuren voor de energiesector, industrie, communicatie en transport ontwikkelt, bouwt en deels exploiteert. Sinds ongeveer 2012 rijpen daar plannen om te investeren in de klassieke IT-business. “Het was voor ons duidelijk dat IT en industriële automatisering via IP-technologie naar elkaar toe zouden groeien,” verklaart Reinhard Schlemmer, Managing Director van Vinci Energies in Duitsland. Het bedrijf heeft daarom het Duitse systeemhuislandschap gepeild om het portfolio van Axians door middel van overnames “holistisch” uit te breiden tot buiten IP-netwerken. F&M kwam toen als voorkeurskandidaat uit de bus, meldt de manager.

Het bedrijf uit Ulm beschikte niet alleen over een breed scala aan expertise, van infrastructuur (servers, opslag) tot middleware en applicaties (analytics, collaboration, SAP). Hun expertise op het vlak van advies en integratie sloot ook aan bij het profiel van Vinci Energies. “Onze klanten zijn niet tevreden met kant-en-klare producten, zij willen oplossingen die individueel op hun processen zijn afgestemd,” benadrukt Schlemmer. Voor de Fransen was het een gunstig toeval dat de toenmalige aandeelhouder van F&M, het Nederlandse bouwconcern Royal Imtech, in 2014 in de problemen kwam en zijn IT-dochter moest verkopen. Met een omzet van 340 miljoen euro (2015) draagt het systeemhuis vandaag de dag het grootste deel bij aan de activiteiten van Axians in Duitsland, die in totaal bijna 600 miljoen euro bedragen.

Gedecentraliseerde structuur

In de tussentijd werd niet alleen het merkimago aangepast. In de loop van de integratie heeft Vinci bij F&M een nieuwe structuur ingevoerd en de activiteiten opgesplitst in meer dan 20 business units waarnaar geleidelijk meer competentie wordt overgeheveld. De groep verwacht dat kleinere, gedecentraliseerde eenheden, die grotendeels autonoom optreden, meer flexibiliteit en een grotere klantnabijheid zullen bieden dan een monolithische organisatie. Blijkbaar wilden niet alle managers deze strategie helpen vormgeven. Onder meer oprichter en algemeen directeur Heribert Fritz heeft het bedrijf in december 2015 verlaten. Langdurig directeur Oliver Schallhorn volgde hem zes maanden later. Sinds juli heeft Vinci Energies-baas Schlemmer de leiding over de activiteiten van F&M.

De manager staat, naar eigen zeggen, voor een andere managementstijl dan in het verleden gebruikelijk was bij het systeemhuis. De “klassieke hiërarchische” structuur van het bedrijf was in strijd met het organisatieprincipe van Vinci, dat gebaseerd is op “decentralisatie en autonomie”. Schlemmer legt uit dat hij zichzelf niet ziet als een systeemhuisbaas in de klassieke zin van het woord, die van bovenaf de koers bepaalt. “Ik bied alleen het kader aan en zie mezelf als coach en sparringpartner voor de business unit managers. Hun rol is om op te treden als ondernemers in het bedrijf, en daarom zijn ze verantwoordelijk voor de winst en het verlies van hun respectieve eenheden.

Aanvullende informatie

De Vinci Code: Bouwen en exploiteren

Bouwconglomeraat Vinci is via zijn divisies Vinci Construction en Eunovia wereldwijd actief in de bouwsector, civiele techniek, transport en gemeentelijke bouw. Het Franse bedrijf is ook een van Europa’s grootste exploitanten van autosnelwegen, luchthavens en spoorwegen op concessiebasis. De divisie Vinci Energies, waar ook de ICT-activiteiten van de groep zijn ondergebracht, bouwt energie-, communicatie- en transportinfrastructuren. Het voorziet ook industriële installaties en gebouwen van elektrische, klimaatregelings-, automatiserings- en procestechnologie. Het dienstenpakket van Vinci Energies omvat planning, uitvoering alsmede onderhoud en exploitatie.

Bouw en exploitatie zijn de kerndiensten die volgens de groep inherent zijn aan zijn DNA. In 2015 behaalde Vinci een omzet van 38,5 miljard euro met 185.452 werknemers. Organisatorisch is de groep al zo’n 30 jaar steeds meer gedecentraliseerd en daarom nu opgedeeld in vele kleine, grotendeels autonome eenheden, zoals Reinhard Schlemmer, algemeen directeur van Vinci Energies in Duitsland, uitlegt. “Voor een dienstverlener moet de beslissingsbevoegdheid liggen waar de klanten zijn”, is de manager ervan overtuigd.

Vinci Energies heeft het merk “Axians”, dat de dienstverlener meer dan tien jaar geleden introduceerde als paraplu voor zijn IP-netwerkactiviteiten, sinds april 2015 consequent uitgebouwd tot een internationaal ICT-merk. In oktober 2014 hadden de Fransen de ICT-deelnemingen overgenomen van het Nederlandse bouwconcern Royal Imtech, dat het jaar daarop het faillissement aanvroeg. Met deze overname is het in Ulm gevestigde systeemhuis Fritz & Macziol tot de groep toegetreden. In de tussentijd is Vinci Energies begonnen met de rebranding van dochterondernemingen als Axians. Derzeit ist der ITK-Spezialist, der 2015 ­einen Umsatz von 1,7 Milliarden Euro erzielte, mit 8.000 Mitarbeitern in 15 Ländern präsent. In Duitsland heeft Axians ongeveer 1.200 mensen in dienst op 32 locaties.

Groeimarkt IoT

Met deze opzet mikt Vinci Energies op toekomstige groei. Schlemmer verwacht dat de digitalisering van de economie zal leiden tot een algemene stijging van de vraag naar ICT-oplossingen en -diensten. Hij verwacht echter een groot potentieel van de combinatie van de onder de paraplu van Axians gebundelde expertise met de knowhow van Vinci Energies op gebieden zoals industriële automatisering en intelligente energienetwerken. “We zien onze ICT-divisie als de spil voor het internet der dingen.” Hier kan de hefboomwerking worden toegepast om nieuwe aanbiedingen te ontwikkelen voor Industrie 4.0, slimme netwerken of slimme gebouwen.

De focus van Axians’ activiteiten zal in de toekomst verder verschuiven naar diensten. Vinci Energies is in de eerste plaats geen handelsonderneming, maar “in de kern een engineering-gedreven dienstverlener”, verduidelijkt Schlemmer. De manager plant ook verdere overnames en wil met name de activiteiten op het gebied van Big Data en SAP stimuleren. Hij weet immers dat, als het gaat om het internet der dingen, het vermogen om de meest uiteenlopende soorten gegevens te evalueren en een diep inzicht in bedrijfsprocessen twee sleutels tot succes zijn.