De Telemediawet is in 2007 in werking getreden en vormt de samenvoeging van de regelgeving voor tele- en mediadiensten. Ook het Mediastaatsverdrag maakt deel uit van de TMG, evenals de Wet op de telediensten en de Wet bescherming persoonsgegevens telediensten.
De Telemediawet (TGM) regelt de elektronische informatie- en communicatiediensten in dit land, voor zover deze niet reeds onder de Telecommunicatiewet vallen. De wet bevat onder meer centrale regelgeving voor het internetrecht, zoals websites, webwinkels, internetradio en streaming.
De wet schaft het juridische verschil af in de behandeling van aanbieders van telediensten en telemedia. Telemedia staat nu tegenover telecommunicatiediensten en omroep, die nog steeds bij staatsverdrag wordt geregeld.
Telecommunicatie vereist het doorsturen van signalen, terwijl telediensten meestal via het internet moeten worden geleverd.
De TMG dient onder andere:
- der Regelung zur Impressumspflicht für Telemediendienste
- der Bekämpfung von Spam durch das Verbot einer Verschleierung und Verheimlichung von Absender und Inhalt bei Werbe-E-Mails
- der Haftung von Dienstbetreibern für gesetzeswidrige Inhalte in Telemediendiensten
- dem Datenschutz beim Betrieb von Telemediendiensten und zur Herausgabe von Daten
- dem Providerprivileg
Unterteilt ist es in fünf Abschnitte:
- Allgemeine Bestimmungen
- Zulassungsfreiheit und Informationspflichten
- Verantwortlichkeit
- Datenschutz
- Bußgeldvorschriften
Interessenten finden das TGM im Wortlaut hier.
Kritik am TGM
Probleme bereiten die fortschreitende Technik, bei der die Gesetzgebung hinterherhinkt. Schwammige Formulierungen führen unter anderem dazu, dass Webseitenbetreiber für Kommentare (Posts) Dritter verantwortlich sind. Bijgevolg moeten de commentaren worden gecontroleerd en, zo nodig, verwijderd, wat voor sommige exploitanten een grote inspanning is. Ook het feit dat webmasters kunnen worden verplicht gebruikersgegevens te overhandigen, is voor velen een bron van ongenoegen.