Richtlijn consumentenrechten 2014: wat is belangrijk voor onlinehandelaars

De wet ter uitvoering van de nieuwe richtlijn consumentenrechten (CRD) treedt op 13 juni 2014 in werking en brengt talrijke veranderingen met zich mee – vooral voor onlinehandelaars. Uit een onderzoek van Bitkom blijkt verder dat de wetswijziging ook het koopgedrag van internetgebruikers zal veranderen.

Op 13 juni 2014 is het zover: de richtlijn consumentenrechten (CRD) komt eraan. De nieuwe wet is in de eerste plaats bedoeld om de consument beter te beschermen en brengt dus tal van veranderingen met zich mee die vooral voor de onlinehandel een verandering betekenen.

VRRL

In het verleden werd vaak geklaagd over de ingewikkelde rechtssituatie, legt het advocatenkantoor Schürmann Wolschendorf Dreyer Rechtsanwälte uit. De richtlijn volgt nu de benadering van volledige harmonisatie. Dit betekent dat de regelgeving in alle EU-lidstaten op uniforme wijze ten uitvoer moet worden gelegd.

De doelstellingen van de richtlijn betreffende consumentenrechten zijn in de eerste plaats het verbeteren van het niveau van consumentenbescherming, het harmoniseren van de wetgeving in de Europese lidstaten en het verminderen van de kosten bij grensoverschrijdende handel.

Veranderingen voor onlinehandelaren

De volgende veranderingen zullen voor onlinehandelaren gevolgen hebben van de nieuwe richtlijn betreffende consumentenrechten:

  • Wijdverbreide contractuele informatieverplichtingen voor consumentenovereenkomsten (met name vóór het bestelproces).
  • Uniformering van het recht voor overeenkomsten op afstand in de afzonderlijke lidstaten, bijvoorbeeld een nieuwe versie van het herroepingsrecht en een uniform Europees model voor herroepingsinstructies.
  • Verplichting van de handelaar om een overeenkomst te bevestigen.
  • Informatieverplichting betreffende de aanvaarding van verschillende betaalmiddelen en het eventuele bestaan van leveringsbeperkingen.
  • Opname van vracht-, leverings- en verzendkosten en terugzending van de goederen door de handelaar, indien de handelaar de consument niet naar behoren heeft geïnformeerd.
  • Aanvulling van een aantal bepalingen van de wet op de consumentenkoop, die het tijdstip van nakoming en de risico-overdracht regelen in geval van verkoop door levering in afwijking van het algemene kooprecht.

Het advocatenkantoor Schürmann Wolschendorf Dreyer Rechtsanwälte raadt onlinehandelaren aan zich vertrouwd te maken met de nieuwe wettelijke voorschriften en deze in hun onlinewinkel te implementeren. Als de regelgeving op 13 juni 2014 nog niet is geïmplementeerd, kan dit leiden tot kostbare waarschuwingen.

Aanvullende informatie

Over de richtlijn consumentenrechten

De EU-richtlijn consumentenrechten (richtlijn consumentenrechten) is op 22 november 2011 afgekondigd, op 14 juni 2013 door de Duitse Bondsdag aangenomen en treedt op 13 juni 2014 in werking. Er is geen overgangsperiode.

Deze wet brengt tal van belangrijke veranderingen met zich mee, die met name voor webwinkeliers een verandering betekenen.

Bitkom-onderzoek naar retourzendingen

Eén onderdeel van het nieuw geregelde herroepingsrecht betreft retourzendingen. Retourzendingen hoeven bijvoorbeeld niet langer gratis te worden aangeboden, ongeacht de waarde van de goederen. Onder meer Bitkom vroeg in haar onderzoek “Trends in Online Shopping” aan 1.242 internetgebruikers van 14 jaar en ouder of deze verandering hun online koopgedrag zal beïnvloeden.

Nauwelijks 18 procent zei dat deze wetswijziging geen invloed zal hebben op hun online koopgedrag. 40 procent zei dat ze twee keer zouden nadenken voordat ze bij onlinewinkels met betaalde retourzending zouden bestellen om te zien of ze de producten elders konden krijgen.

Een kwart van de respondenten antwoordde: “Met onlinewinkels met betaalde retourzending zal ik minder producten online bestellen waarbij een retourzending waarschijnlijker is. 29 procent wil alleen nog maar winkelen bij online winkels die gratis retourzendingen aanbieden. □