IPv6, netwerkvirtualisatie en Engine 2T voor tot twee Tbps doorvoer

Met de nu geïntroduceerde modules wil Cisco de Catalyst 6500-serie switches uitrusten voor cloud computing, maar ook voor bandbreedteverslindende videotransmissies en mobiele toepassingen. De systemen bieden IPv6, netwerkvirtualisatie en een geoptimaliseerde NetFlow-implementatie. Met de Supervisor Engine 2T belooft Cisco bovendien een verdrievoudigde datadoorvoer.

Door tal van updates wil Cisco de switches van de Catalyst 6500-serie geschikt maken voor de eisen van de komende tien jaar, waaronder cloud computing of video-applicaties (multicast). Bestaande klanten kunnen hun infrastructuur blijven gebruiken, aangezien de nu gepresenteerde modules in de behuizingen van de Catalyst 6500 E-serie passen. De fabrikant heeft ook de prijs aangepast: de nieuwe hardware van de Catalyst 6500-serie kost naar verluidt 20 tot 30 procent minder dan de vorige systemen.

Volgens de fabrikant biedt de Catalyst 6500 nu de protocollen IPv4 en IPv6 aan de hardwarekant en naadloos aan. Cisco ondersteunt beveiligingsfuncties zoals apparaattracering, inspectie van het neighbour discovery protocol en IPv6-adresbeperking per poort. Ook nieuw zijn functies voor netwerkvirtualisatie en controlemogelijkheden voor de prestaties van toepassingen via een geoptimaliseerde NetFlow-implementatie.

De Supervisor Engine 2T wordt geacht meer prestaties te leveren. Hij maakt overdrachtssnelheden van 80 Gbit/s per slot mogelijk – geëxtrapoleerd naar een apparaat komt dit overeen met twee Tbps of een bijna verdrievoudigde doorvoer vergeleken met de voorganger. De fabrikant beweert zelfs het aantal mogelijke verbindingen met het netwerk te hebben verviervoudigd. Concreet kan een Catalyst 6500 tot 10.000 mobiele apparaten bedienen.

De Engine 2T wordt aangevuld met 10 Gigabit Ethernet-lijnkaarten en diensten voor mobiliteit, beveiliging, netwerkanalyse en load balancing. In totaal zijn er 200 nieuwe functies opgenomen in Cisco’s Internetwork Operating System (IOS). Als Advanced Security Services van de Cisco Trusted Security Architecture noemt de fabrikant bijvoorbeeld Security Group Tagging en Security Group Access. Technieken voor vereenvoudigde demarcatie van WAN en LAN worden ook van nature ondersteund.

Voor meer informatie over de Cisco Catalyst 6500 Series-switches kunt u online terecht. De voorgestelde systemen zijn onmiddellijk beschikbaar.