Splunk Enterprise 6 met turbo-engine voor machinegegevens

Net op tijd voor de Splunk-conferentie “.conf2013” brengt de analysespecialist voor big data en machinegegevens versie 6 van zijn Enterprise-software uit. De analysefuncties werken naar verluidt tot 1000 keer sneller dan in eerdere releases en zijn geschikt voor IT- en zakelijke gebruikers.

Volgens de fabrikant openen nieuwe technologieën waarvoor patent is aangevraagd het potentieel van machinegegevens voor zowel IT- als zakelijke gebruikers. Godfrey Sullivan, voorzitter en CEO van Splunk: “In veel bedrijven is er nog steeds een diepe kloof tussen IT en de business. Het was dit besef dat ons productteam inspireerde tot de ontwikkeling van Splunk Enterprise 6. Omdat we er vast van overtuigd zijn dat iedereen in het bedrijf, of het nu een systeembeheerder of een C-level executive is, het “aha”-moment moet ervaren bij het gebruik van machinegegevens.”

Dus biedt Splunk Enterprise 6 enerzijds een aantal belangrijke innovaties die ervaren gebruikers in staat stellen gegevens veel sneller en eenvoudiger te analyseren. Tegelijkertijd krijgen echter ook nieuwe gebruikersgroepen uit het bedrijfssegment de mogelijkheid om machinegegevens nauwkeurig te analyseren.

Eric Hanselman, hoofdanalist bij 451 Research, legt uit: “Zowel nieuwkomers op het gebied van Splunk als zakelijke gebruikers willen en hebben behoefte aan software waarmee ze diepgaande gegevensanalyses kunnen uitvoeren zonder afhankelijk te zijn van de ondersteuning van IT-deskundigen of kennis te hebben van codering en querytalen om dit te kunnen doen”, zegt hij.

Features

Langdurige gebruikers van Splunk-oplossingen zouden daarentegen prijs stellen op verbeterd gebruiksgemak en verbeterde beheerfuncties die het werken met Splunk eenvoudiger en productiever maken. Deze omvatten:

Pivottechnologie biedt zakelijke gebruikers en analisten zonder specialistische IT-vaardigheden een duidelijke drag-and-drop interface voor het verkennen, verwerken en visualiseren van gegevens. Vooraf opgestelde visualisaties kunnen met een muisklik worden gegenereerd en complexe query’s en rapporten kunnen worden gemaakt zonder dat gebruikers een querytaal hoeven te beheersen.

Datamodellen maken een informatievere weergave van de database mogelijk en daarmee een vollediger begrip van de dwarsverbanden die erin verborgen zijn. Dit vergroot de bruikbaarheid van de gegevens voor een bredere groep gebruikers.

De “High Performance Analytics Store” verwijst naar de transparante versnellingstechnologie waarvoor patent is aangevraagd en waarmee analytics tot 1.000 keer sneller worden dan met eerdere versies van Splunk Enterprise.

Makkelijker beheer en gebruikerservaring

De nieuwe look en feel is eenvoudig te personaliseren en geeft gebruikers direct toegang tot de gegevens, apps en inhoud die ze willen. De verbeterde zoekfunctie combineert zoeken en rapporteren, waardoor gebruikers sneller dan ooit gedetailleerde, dynamische rapporten kunnen maken en visualisaties, tabellen en aangepaste zoekopdrachten kunnen genereren.

Met zijn zeer eenvoudige implementatie, configuratie en beheer biedt de nieuwste versie van Splunk Enterprise de voorwaarden voor een flexibele aanpassing aan steeds complexere Splunk Enterprise-implementaties. Het geïntegreerde webframework biedt een ontwikkelaarsomgeving die is ontworpen om:

Vereenvoudigd clusterbeheer: Dit vergemakkelijkt het beheer van missiekritische Splunk-implementaties door op betrouwbare wijze de beschikbaarheid te bewaken, zoekopdrachten te automatiseren en het eenvoudiger te maken om apps te implementeren. Informatie is beschikbaar voor Splunk-beheerders op een centraal dashboard.

Houd de belangrijke dingen in gedachten

Forwarder-beheer: Dit ondersteunt Big Data-schaling met eenvoudige configuratie en visuele beheermogelijkheden voor duizenden ruimtelijk gedistribueerde forwarder-configuraties.

Geavanceerde dashboardbewerking: hiermee kunnen interactieve dashboards en gebruikersworkflows worden gemaakt zonder complexe code en wordt de toegang met één klik tot ontwikkelingsfuncties binnen het Splunk Web Framework ondersteund.

Geïntegreerd Web Framework: Hierdoor kunnen ontwikkelaars snel en efficiënter apps bouwen, dashboards aanpassen en functionaliteit uitbreiden met behulp van standaard webtechnologieën zoals Javascript en Django.

Aanvulling

Splunk en Real-Time Operational Intelligence

Machinegegenereerde Big Data, die onophoudelijk worden gegenereerd door websites, apps, servers, netwerken en mobiele apparaten, worden door Splunk-software voor bedrijven benut door deze te verzamelen en te indexeren. Splunk technologie stelt bedrijven in staat om zowel real-time als historische machinegegevens te monitoren, te doorzoeken, te analyseren, te visualiseren en om te zetten in actie.

Meer dan 6.000 bedrijven, universiteiten, overheidsinstellingen en dienstverleners in meer dan 90 landen gebruiken Splunk Enterprise om zogeheten operationele intelligentie te verkrijgen. Splunk-gebruikers kunnen hun bedrijfs- en klantinzicht verdiepen, de service en uptime verbeteren, kosten verlagen en beveiligingsrisico’s minimaliseren.

Analisten en bètatesters aan het woord

Momenteel vindt in Las Vergas de Splunk User Conference plaats. Hier introduceert Godfrey Sullivan, voorzitter en CEO van Splunk, de nieuwe versie in zijn keynote.Analist Hanselman lijkt overtuigd. Hij concludeert: “Door uitgebreide analytics-mogelijkheden en een nog betere gebruikerservaring te bieden, is Splunk Enterprise 6 voor beide groepen zeer aantrekkelijk.”

Maar er zijn ook vroege getuigenissen van klanten; aangezien meer dan 350 klanten en partners hebben deelgenomen aan het bètaprogramma van Splunk Enterprise 6. Dit geldt ook voor Chulhyun Cho, hoofd van het eCommerce development team bij CJ O Shopping: “De echte waarde van Splunk Enterprise 6 gaat veel verder dan de voordelen die het onze IT engineers biedt. Het gaat erom de angst voor big data weg te nemen bij zakelijke gebruikers en ontwikkelaars,” zegt hij, en hij voegt eraan toe:

“De nieuwe analysemogelijkheden zullen zeker leiden tot een aanzienlijke toename van zakelijke gebruikers. Tegelijkertijd zullen ervaren Splunk-gebruikers profiteren van de pivotfuncties op basis van gegevensmodellen, waarmee ze in een mum van tijd dynamische dashboards en vloeiende visualisaties kunnen genereren. Voor onze specialisten betekent dit nog meer vrijheid bij de analyse van alle gegevens. Maar ook ontwikkelaars komen met Splunk Enterprise 6 niet aan hun trekken: zij kunnen nu veel eenvoudiger zinvolle visualisaties maken voor interne gebruikers.”

Splunk Enterprise 6 is nu beschikbaar om te downloaden.