Cisco breidt IoT-portfolio uit

De Amerikaanse leverancier van netwerkapparatuur Cisco presenteert een nieuwe reeks Catalyst industriële routers. Volgens de fabrikant bieden ze hoge flexibiliteit, beveiliging en schaalbaarheid voor de IoT edge en beschikken ze over 5G-mogelijkheden.

Of het nu gaat om een windturbine, een point-of-sale kiosk of een apparaat via remote; toepassingen aan de edge hebben verschillende technologie-eisen. Doorgaans sluiten ondernemingen deze omgevingen geïsoleerd aan, wat resulteert in een gefragmenteerde netwerkarchitectuur, grotere beveiligingsleemten en geïsoleerde gegevens. Voor deze zeer industriële vereisten heeft de in de VS gevestigde leverancier van netwerkapparatuur zijn IoT-portfolio uitgebreid.

Het omvat drie Catalyst 5G Industrial Routers om mobiele en vaste activa veilig met elkaar te verbinden, evenals een IoT Gateway-serie voor sterk geschaalde connectiviteit binnen of buiten. Wanneer deze gateways worden gebundeld met Cisco’s cloudgebaseerde IoT Operations Dashboard, zijn ze naar verluidt kosteneffectief en snel op te zetten.

“Productiefaciliteiten in Duitsland worden nu geschikt gemaakt voor IoT-eisen”, zegt Tilman Taubert, EMEAR IoT Manufacturing Lead. “Bij IoT-randconnectiviteit gaat het om veiligheid, automatisering en vooral om keuzevrijheid van verschillende toegangstechnologieën.” Volgens de manager moet het nieuwe IoT-portfolio deze triade in de markt in kaart kunnen brengen.

Routers met IOS XE, 5G en Security

De drie industriële routers zijn gebaseerd op Cisco IOS XE om het bedrijfsnetwerk en SD-WAN uit te breiden naar de edge. Deze uniforme architectuur biedt IT- en operationele teams gemeenschappelijke hulpmiddelen en verbetert ook de beveiliging, aldus de fabrikant. De Catalyst-routers zijn modulair en bieden geïntegreerde edge computing voor de ontwikkeling van zakelijke apps en snellere data-analyse en besluitvorming aan de rand. Zij hebben ook 5G- en LTE-modules voor openbare of particuliere mobiele netwerken, alsook beveiligingstoepassingen zoals FirstNet, DSL, Wi-SUN. Bovendien kan het geheugen worden opgewaardeerd. Bovendien kunnen de CPU en de batterij in het veld worden geüpgraded.

Met de convergentie van industriële en bedrijfsnetwerken en de toenemende netwerkkoppeling van fabrieken neemt het risico van aanvallen aan de rand toe. Catalyst Industrial Routers zijn gebaseerd op Cisco’s cyberbeveiligingsarchitectuur en bieden een holistische strategie voor beveiligingsbeheer van geïsoleerde IT- en OT-omgevingen. Om volledige zichtbaarheid van de onderneming tot aan de rand te garanderen, is Cisco Cyber Vision in de apparaten geïntegreerd. De oplossing integreert een sensor in het industriële netwerk zodat beveiligingsteams bedreigingen contextueel kunnen detecteren. Dit stelt bedrijven in staat een geconvergeerde strategie voor het beheer van IT- en OT-bedreigingen op te bouwen zonder extra dozen of leveranciers. Bovendien ondersteunt het portfolio veilige toegang op afstand voor bediening, bewaking en onderhoud van de apparatuur. De Catalyst Industrial Routers zullen vanaf juni 2021 verkrijgbaar zijn.