Dankzij de ‘Neural Engine’-chip wordt de iPhone 8 slimmer

Apple werkt aan een in zijn smartphones te integreren chip die alleen kunstmatige intelligentieprocessen zou afhandelen

Volgens de Amerikaanse nieuwssite Bloomberg werkt Apple aan een nieuwe chip die in zijn mobiele toestellen moet worden geïmplementeerd om de afhandeling van kunstmatige intelligentieprocessen te verbeteren.

Het bedrijf uit Cupertino kondigde vorig jaar op de WWDC (de jaarlijkse ontwikkelaarsconferentie) aan dat het werkte aan een nieuwe technologie voor machinaal leren, maar tot nu toe heeft niemand daar iets van gezien. De nieuwe chip zou de Neural Engine worden genoemd en zou samenwerken met de hoofdchipset van het toestel (smartphone en tablet). De Neural Engine wordt verondersteld alleen de processen in verband met kunstmatige intelligentie te beheren, teneinde de aan de gebruikers aangeboden diensten te verbeteren en tegelijkertijd de autonomie van de smartphones te vergroten.

Wat worden de taken van de Neural Engine

Apple was een van de eerste bedrijven die een persoonlijke assistent op zijn smartphones introduceerde. Maar mettertijd heeft het bedrijf uit Cupertino zich ontspannen en andere bedrijven (Amazon en Google) de kans gegeven om op hetzelfde terrein te komen en betere virtuele assistenten te maken dan Siri. Om deze reden heeft Apple besloten een tweede processor te maken die de hoofdprocessor flankeert en alleen de kunstmatige intelligentieprocessen beheert. Een soortgelijke keuze is ook gemaakt door Qualcomm en Google, die onlangs hun AI-gerelateerde systemen hebben verbeterd. De Neural Engine zal naar verwachting veel van de dagelijkse functies van de smartphone afhandelen, die zowel de CPU als de GPU belasten en de autonomie van het toestel verminderen. De Neural Engine zal onder meer gezichtsherkenning, toetsenbordvoorspelling en spraakassistenttaken voor zijn rekening nemen. Maar dat is niet alles. De chipset zal ook worden ontwikkeld om augmented reality-toepassingen aan te kunnen, de echte proeftuin voor de toekomst van smartphones.

Wanneer komt de Neural Engine-chipset op de markt

Volgens deskundigen is de kans groot dat we de Neural Engine-chipset op de volgende iPhone 8 zullen zien, hoewel Apple hem nog niet officieel heeft gepresenteerd. Tijdens het komende WWDC 2017 dat begin juni in San Jose wordt gehouden, zal er zeker veel meer bekend worden.