De kansen voor het insolvente systeemhuis Telba zijn goed. Een onvolledige herfinanciering is de oorzaak van de hachelijke situatie.
Het niet-propriëtaire systeemhuis Telba AG, met hoofdzetel in Düsseldorf, heeft het faillissement aangevraagd. De districtsrechtbank van Düsseldorf heeft het verzoek om zelfbestuur ingewilligd, zodat de leiding van de onderneming in handen blijft van de bestuursleden Andreas Bargende (voorzitter), Hasso-Ulrich Döring en Hans-Günther Martin. Daarnaast heeft de rechtbank een voorlopige bewindvoerder benoemd in de persoon van advocaat Horst Piepenburg, die onder meer tot taak heeft toezicht te houden op het beheer en de belangen van de schuldeisers te behartigen.
Als herstructureringsexpert steunt advocaat Dirk Andres het bedrijf. Andres kent de weg in de sector en adviseerde eerder al B.com en Maxdata.
Bargende noemt als reden voor het faillissement het feit dat een geplande herfinanciering niet was voltooid voordat een surseance van betaling afliep. “Wij zijn ervan overtuigd dat alle opties opnieuw open zullen staan voor Telba zodra de aanvraag is ingediend,” benadrukt de CEO. “De bedrijfsvoering zal ongewijzigd worden voortgezet. Wij zullen onze klanten ten volle en met de gebruikelijke kwaliteit blijven bedienen”.
De randvoorwaarden hiervoor worden door herstructureringsexpert Andres positief beoordeeld: “Na een uitgebreide analyse van de algehele economische situatie is deze stap de beste manier om de herstructureringskoers die we in het belang van alle belangrijke stakeholders zijn ingeslagen, succesvol af te ronden.”
In de komende weken zal de laatste hand worden gelegd aan het herstructurerings- en reorganisatieplan, dat vervolgens samen met alle belangrijke belanghebbenden ten uitvoer zal worden gelegd. De loon- en salarisbetalingen van de werknemers worden gedurende drie maanden veiliggesteld via insolventie-uitkeringen.
Telba AG is gespecialiseerd in telecommunicatie-, data- en beveiligingstechnologie en is actief op acht locaties. Telba GmbH in Löbichau en Berlijn en de andere vestigingen in Erfurt en Halle worden niet getroffen door de insolventieaanvraag.
Onderzoek
Uitgerekend CEO Andreas Bargende en voorzitter van de raad van commissarissen Manfred Wagner krijgen in deze moeilijke tijden echter te maken met een klacht van hun voormalige werkgever Deufol Tailleur: het Openbaar Ministerie in Frankfurt am Main heeft een onderzoek geopend onder dossiernummer 7210 Js 216358/12 WBW. Volgens een ad hoc aankondiging van Deufol worden de verdachten ervan beschuldigd tussen 2006 en 2011 gezamenlijk aanzienlijke economische schade te hebben toegebracht aan de Deufol-groep voor persoonlijk gewin via een complex netwerk van vennootschappen en deelnemingen in ondernemingen. Het bedrag van de schade ligt in de lage dubbele cijfers van een miljoen euro. □