Oprichters Pro-Markt vragen faillissement aan

De gebroeders Wegert, oprichters van de Berlijnse elektronicadiscounter Pro-Markt, zijn insolvent. Dit betreft 27 vestigingen die als franchise opereren onder het EP-merk Medimax. Na de eerste gesprekken met de curator zijn er echter goede vooruitzichten dat de activiteiten volledig kunnen worden voortgezet.

De Berlijnse elektronicaketen “Multi-Media Pro-Markt Handels GmbH” is failliet. De oprichters Michael en Matthias Wegert hebben het faillissement aangevraagd. Getroffen zijn 27 filialen van de detailhandelsketen Medimax. Begin 2006 werkten de broers samen met Electronic Partner (EP) en sindsdien exploiteren zij hun winkels onder dit label.

De Pro-Markets in Duitsland die nu nog bestaan, behoren niet tot het bedrijf Wegert, maar zijn onderdeel van het Rewe-imperium. Zij hebben niets te maken met het faillissement van Wegert.

Het faillissement van het Berlijnse bedrijf werd veroorzaakt door een “beëindiging zonder opzegtermijn van de delcredere-aansprakelijkheid door Electronic Partner”, aldus een verklaring van het bedrijf. Dit alles kwam voor het management zo onverwacht dat het niet langer mogelijk was passende alternatieven te ontwikkelen. Bovendien waren sommige leveranciers eerder op de hoogte van de beëindiging van de aansprakelijkheid dan het bedrijf zelf.

Geen andere franchisenemers getroffen

EP wil voorlopig geen gedetailleerde verklaring afleggen in het kader van de opening van de insolventieprocedure. “We voeren intensieve gesprekken met de curator om de situatie te verbeteren”, verklaart Sonja Steves, woordvoerster van EP. “Noch de gespecialiseerde handelssamenwerking, noch de andere Medimax-franchisenemers worden op enigerlei wijze door de situatie getroffen. Het is puur een zaak van de Pro-Markt winkels.”

Na de eerste gesprekken met de curator, advocaat Rolf Rattunde, zijn er goede vooruitzichten voor een reorganisatie. Het bedrijf zal dan ook volledig worden voortgezet.

Geschiedenis

In 1988 openden de gebroeders Wegert hun eerste Pro-Markt in Berlijn. De keten was ooit de belangrijkste concurrent van Metro-dochter Media-Markt. Met de val van de Berlijnse Muur begon de expansie in de oude federale staten. Een tijdlang had de kruideniersketen Rewe ook een belang in de Pro-Markt Holding van de gebroeders Wegert. De gelijknamige Pro-Markt GmbH und Co.KG Bremen is daarentegen altijd onafhankelijk geweest. In 1998 trad de Britse Kingfisher Group toe tot de holding, die het twee jaar later volledig overnam.

Nadat de Britten alleen maar verlies hadden geleden, kochten de gebroeders Wegert Pro-Markt terug voor een symbolische prijs. Zij richten zich nu op een beleid van lage prijzen. Geleidelijk aan worden de winkels omgedoopt tot Makro-Markt. De Wegerts waren echter niet succesvol: Nadat de keten nog steeds in de rode cijfers zat, vluchtte ze in 2006 onder de vleugels van het Düsseldorfse EP. De broers hebben 16 winkels volledig verkocht. Voor de overige 32 namen zij slechts de merknaam Medimax aan en bleven zij deze als onafhankelijke ondernemingen runnen.

>