Dubbele capaciteit voor Eternus-bandsystemen

Fujitsu’s Eternus LT-bandsystemen ondersteunen nu drives van de nieuwe LTO-8-generatie. Daarmee kan de gegevenscapaciteit worden verdubbeld tot maximaal 30 TB per cassette.

Elke twee jaar zou de capaciteit van LTO-tapes verdubbelen en tegelijkertijd de gegevensoverdrachtsnelheid toenemen. Dat is althans de bedoeling van de Linear Tape Open specificatie, die verschillende fabrikanten nastreven als een gezamenlijk project om een constante verdere ontwikkeling van LTO-tapes en -drives te verzekeren. De huidige generatie LTO-8 drives, nu beschikbaar voor Fujitsu’s Eternus LT tapesystemen, kan nu tot 30 TB aan gecomprimeerde gegevens opslaan op een 1/2-inch tape, twee keer zoveel als de LTO-7 standaard die in 2015 werd goedgekeurd. Fujitsu zegt dat dit zeer schaalbare en kosteneffectieve back-upoplossingen mogelijk maakt op basis van Eternus tapesystemen zoals de LT20 S, LT40 S, LT60 S en LT260. Het 1U-model LT20 S met maximaal acht slots en één schijf kan nu tot 240 TB in gecomprimeerde vorm opslaan, terwijl het topmodel LT260 tot 16,8 PB kan opslaan met een 6U-basismodule en zes uitbreidingsmodules. Alle Eternus LT tapesystemen zijn ook voorzien van hardwarematige, standalone gegevensversleuteling om de beveiliging en compliance te verhogen. De Eternus LT260 kan ook sleutels centraal beheren binnen zijn eigen tape library. Volgens de fabrikant zijn de toepassingsscenario’s voor de tapesystemen de langetermijnarchivering van gegevens, rampherstel en geautomatiseerde back-up.

Bescherming tegen cybercriminaliteit

Voor Marcus Schneider, Senior Director Head of Data Centre Product Management EMEIA bij Fujitsu, bieden tapesystemen ook de beste verdediging tegen cyberaanvallen, zoals ransomware-aanvallen. De reden hiervoor is dat “kleine, gemakkelijk draagbare LTO-8 tapes met grotere capaciteit een handige manier zijn om gegevens offline op te slaan. Na het maken van kopieën kunnen deze tapes in een kluis worden gelegd voor extra beveiliging. Deze aanpak biedt extra bescherming tegen ransomware en andere soorten online cyberaanvallen”. Om te voldoen aan de wereldwijde vereisten inzake gegevensbescherming en compliance, ondersteunen Eternus LT-systemen ook het WORM-protocol (Write Once, Read Many). Het wordt gebruikt om gegevens op te slaan in een niet-uitwisbaar en niet-herschrijfbaar formaat.

De prijzen voor de Eternus LT-bandsystemen met LTO-8 beginnen bij €11.781 (MSRP). De apparaten zijn per direct beschikbaar.