Sapphire rust de Radeon HD 6970 uit met een dubbele ventilator

Grafiekaartenspecialist Sapphire kondigt de Radeon HD 6970 aan. Het koelingsontwerp is naar verluidt fluisterstil en aan de interne architectuur van de grafische kaart is niets veranderd.

Sapphire Technology brengt de HD 6970 2GB AMD grafische kaart op de markt. De kaart is voorzien van een dubbele ventilator en een dubbele BIOS-functie waarmee u kunt kiezen tussen een snelle, stille werking en het afstemmen van de prestaties.

Het model heeft dezelfde interne architectuur als het standaardmodel met 1.536 stream processors en 96 texture units. De klokfrequenties bedragen 880 megahertz voor de kern en 1.375 megahertz voor het GDDR5-geheugen, dat een capaciteit heeft van twee gigabyte.

Het koelontwerp bestaat uit twee 90-millimeter waaierventilatoren, die naar verluidt dezelfde hoeveelheid lucht verplaatsen als conventionele ventilatoren, maar tien procent minder snelheid nodig hebben. Daar komen nog stofafstotende lagers bij.

Met de standaard Dual BIOS instelling zorgen de waaiers voor een stille werking onder belasting die 25 procent koeler is dan het standaard model. De optie Prestaties verhoogt het kernvoltage van de GPU tot 1,2 volt, de ventilatorsnelheid tot topprestaties en de optie Powertune voor overklokken met 50 procent. Volgens de fabrikant kunnen met AMD’s Overdrive of Sapphire’s TriXX kloksnelheden tot 1.500 megahertz in de core en maximaal 2.000 megahertz in het geheugen worden bereikt.

De Sapphire HD 6970 heeft twee DVI-, één HDMI- en twee mini-displaypoortaansluitingen.