Telering helpt partners bij het vinden van een opvolger

Op een bepaald moment denkt iedere winkelier aan met pensioen gaan. Maar een goede opvolger voor de zaak is er vaak niet. Telering ondersteunt haar partners nu bij de opvolgingsplanning.

Een eigen speciaalzaak is het levenswerk van een detailhandelaar en dat geef je niet zo gemakkelijk op. Daarom is opvolgingsplanning belangrijk. “In veel gevallen is een opvolgingsplan binnen de familie niet mogelijk”, verklaart Telering-directeur Franz Schnur. “De overdracht van het bedrijf moet daarom des te zorgvuldiger worden voorbereid en gepland.”

Daar komt nog bij dat oudere gespecialiseerde detailhandelaren noodzakelijke investeringen vaak uitstellen of helemaal niet doen als zij niet weten of er een geschikte opvolger achter hen staat. Dit vermindert de waarde van hun zaak. Dit leidt op zijn beurt tot een vicieuze cirkel, omdat het nog moeilijker is om een opvolger te vinden voor een slecht lopende winkel.

Consultancy aan boord

Om dit te voorkomen heeft Telering samen met het adviesbureau Geno Teamconsult uit Düsseldorf een opvolgingsconcept ontwikkeld. Dit is bedoeld om het zoeken naar een geschikte kandidaat te vergemakkelijken en ook om de huidige winkeleigenaar te helpen bij de pensioenplanning.

Naast een realistische waardebepaling van de onderneming omvat dit vooral ook een levensvatbaar stappenplan en bedrijfsplan voor besprekingen met de bank, alsmede deskundig advies over juridische, fiscale en financiële kwesties. Een ander centraal element van het concept is de markt voor “toetreders en uittreders”. Hier kunnen gevestigde gespecialiseerde detailhandelaren die binnen afzienbare tijd uit de markt willen stappen, contact opnemen met startende ondernemingen die geïnteresseerd zijn in een opvolging en hen beter leren kennen.

Om de partners bewust te maken van dit belangrijke onderwerp, heeft Telering een informatiebrochure gepubliceerd. Onder de titel “The Best Comes at the End” geeft het een inleiding op het onderwerp en tips.

“Met dit concept stellen wij niet alleen de toekomst van onze vakhandelaren veilig, maar ook de toekomst en het bestaan van onze samenwerking”, vat Schnur de intentie van het initiatief samen. ?