8 zoekmachines die vinden wat Google niet kan vinden

Er zijn alternatieve zoekmachines waarmee u betere resultaten kunt krijgen dan met Google Search

Als men het over zoekmachines heeft, gaat de gedachte onmiddellijk naar Google, beschouwd als dé zoekmachine. Google is ongetwijfeld een van de beste, maar er zijn veel andere alternatieven die ‘speciale’ kenmerken bieden ten opzichte van de Mountain View-zoekmachine.

Het Mountain View-wezen is in de loop van de tijd veranderd en steeds effectiever geworden in het voldoen aan de eisen van de gebruiker. Naar schatting worden elke dag enkele tientallen miljarden pagina’s via Google bekeken. En dit is nu juist een van de sterke punten van Google: zijn vermogen om zichzelf voortdurend te vernieuwen. Het lijkt bijna onmogelijk om iets beters te vinden. Om te denken aan het gebruik van een andere zoekmachine lijkt, voor veel mensen, onrealistisch. Toch is dit niet altijd het geval. Er zijn alternatieve zoekmachines voor Google waarmee u betere resultaten kunt krijgen.

Ecosia

Laten we beginnen met Ecosia. Ecosia is een heel bijzondere zoekmachine: 80% van zijn reclame-inkomsten uit gebruikersnavigatie gaat naar projecten die tot doel hebben bomen te planten in Burkina Faso, Madagaskar, Indonesië en Peru. De zoekmachine heeft mooie graphics. Op de hoofdpagina wordt, naast de zoekbalk, het aantal geplante bomen getoond, een aantal dat met de seconde groeit en momenteel de 8 miljoen overschrijdt.

Yippy

Een andere oplossing die afwijkt van Google is Yippy, een zoekmachine die zoekresultaten in groepen combineert. De manier waarop Yippy werkt is vergelijkbaar met die van de meeste zoekmachines: u voert uw trefwoord in en de machine reageert door een lijst van sites weer te geven. Het verschil is dat de per categorie ingedeelde “clusters” aan de linkerkant zichtbaar zijn. Yippy maakt het dus mogelijk om diepgaander te zoeken.

Qwant

Qwant omschrijft zichzelf als de zoekmachine die privacy respecteert. Het bijzondere van Qwant, een beetje zoals DuckDuckGo, is dat het geen cookies of andere hulpmiddelen gebruikt om gebruikers te volgen. De zoekmachine is ook grafisch aantrekkelijk. Naast de zoekbalk toont Qwant een reeks nieuwsberichten, ingedeeld per categorie. Bovendien is het mogelijk om zoekopdrachten aan de zijkant aan te passen door een van de secties te kiezen.

Kiddle

Kiddle is een kindveilige zoekmachine. Het is in feite een aangepaste versie van Google waarmee alleen kan worden gezocht naar inhoud die geschikt is voor jonge kinderen, waarbij resultaten die niet geschikt zijn om door zwakkere leeftijdsgroepen te worden bekeken, worden geblokkeerd. De zoekmachine omvat vier categorieën: web, afbeeldingen, nieuws en video. Kiddle is echter niet de officiële versie van Google voor kinderen.

Giphy

Giphy is, zoals de naam al doet vermoeden, een zoekmachine die gespecialiseerd is in GIF’s. Met Giphy kunt u alleen geanimeerde beelden en werken vinden door een trefwoord in de zoekbalk in te voeren. Als alternatief is het mogelijk om te bladeren door de vele categorieën waarin GIFs zijn verzameld.

iFind3d

Dit is een zeer speciale zoekmachine, handig voor het zoeken naar 3D printbare modellen. iFind3D, ontwikkeld door een Nederlandse 3D printer dealer, verzamelt op één plaats zo’n 750.000 tekeningen, die kunnen worden opgeslagen of gedownload. Op dit moment is iFind3D alleen nog in bètaversie.

Nasa Images

Nasa Images is ongetwijfeld, vooral voor liefhebbers van astronomie, een van de beste hulpmiddelen om in de ruimte gemaakte beelden te zoeken. Nasa Images bundelt duizenden foto’s, video’s en audiobestanden die de National Aeronautics and Space Administration tijdens haar missies heeft verzameld.

Arianna

Arianna is een zoekmachine made in Italy,  Arianna vertrouwt op Bing-technologieën en ondersteunt alle belangrijke persoonlijke assistenten: Cortana, Bing en Alexa. In de komende jaren zal de zoekmachine steeds beter overweg kunnen met zoekopdrachten in natuurlijke taal en zullen gebruikers de zoekmachine kunnen bevragen door normale vragen te stellen.