Waarom antivirus installeren op Android smartphones

Van kwaadaardige apps tot surfen op het net en e-mail oplichting. Hier zijn de redenen waarom we een antivirusprogramma op onze smartphones moeten installeren

Bijna iedereen gebruikt een antivirusprogramma op zijn thuiscomputer, en niet voor niets. Om ons te beschermen tegen hackers en om onze computerveiligheid te waarborgen. Maar is het de moeite waard om een antivirus op je Android smartphone te hebben? Laten we eens kijken naar de risico’s die we lopen als we onze telefoon niet beschermen tegen virussen.

De redenen waarom consumenten een iPhone verkiezen boven een Android-smartphone zijn onder meer de computerbeveiliging. iOS is historisch gezien afgeschilderd als een systeem met minder risico’s dan het systeem dat door Google is gemaakt. Kwaadaardige toepassingen, backdoors en trojans. Het leven zonder een antivirusprogramma op een Android smartphone lijkt een nachtmerrie. Onlangs heeft Google gewerkt aan het verhelpen van vele kwetsbaarheden in het systeem en in de Play Store. Maar dit is misschien niet genoeg. Dit is waar Android-antivirussoftware om de hoek komt kijken.

Loopt Android echt gevaar?

Laten we met één ding beginnen: tot nu toe is het aantal geïnfecteerde Android-apparaten oneindig veel kleiner dan het aantal notebooks, pc’s en computers dat het doelwit is van hackers. Dit betekent echter niet dat we veilig zijn. Android-tablets en -smartphones zijn allesbehalve onkwetsbaar. Bovendien zijn cybercriminelen zich de laatste tijd meer dan vroeger gaan richten op mobiele apparaten. Zij richten zich met name op toepassingen, waarvan de meeste op een onveilige manier zijn ontwikkeld. Het grootste gevaar bij het gebruik van een Android smartphone is nog altijd het surfen op internet. En hier lijkt het gevaarlijkste virus van de laatste tijd de Obad trojan te zijn. Dit wordt beschouwd als de gevaarlijkste malware die ooit op mobiele apparaten is aangetroffen. En smartphone ransomware mag niet worden onderschat.

iOS veiliger dan Android

We horen vaak dat Apple en met name de iOS-apparaten immuun zijn voor hackaanvallen. Dit is een totaal verkeerd geloof. De waarheid is dat de apparaten van Cupertino meer gesloten systemen hebben, waar het voor cybercriminelen moeilijker is om aan te vallen. Maar er zijn ook verschillende gevallen geweest van infecties en oplichting van iPhone- of iPad-gebruikers. Omdat Android een open systeem is, is het voor hackers echter gemakkelijker te saboteren. Dus in die zin, ja, is het minder veilig dan iOS.

Google en de problemen met de Play Store

Moeten we bang zijn om de Play Store op Android te gebruiken, gezien de constante ontdekking van kwaadaardige apps? Het antwoord is nee, maar we moeten wel voortdurend opletten wat we besluiten te downloaden en te installeren op onze smartphone. We vermijden dan het installeren van onofficiële apps enzovoort. Google heeft aangekondigd dat het alle spybots en kwaadaardige apps uit zijn winkel heeft verwijderd dankzij speciale filters. We weten echter dat dit systeem niet 100% onfeilbaar is, dus voorkomen is altijd beter dan genezen. Alvorens te installeren, kijken we naar de positieve of negatieve commentaren van de app, het aantal downloads en we controleren zorgvuldig de machtigingen die de app vereist. We kijken ook naar de naam van het bedrijf dat de app heeft ontwikkeld, en controleren online of op de website van het bedrijf of deze overeenkomt met de verstrekte informatie.

Risico’s zonder antivirus

Nu we dit punt hebben bereikt, moeten we onszelf een vraag stellen: welke echte risico’s lopen we door geen antivirus te gebruiken op onze Android-smartphone? De eerste bedreiging is de diefstal of de controle van onze persoonsgegevens. Dan zijn er gevallen geweest van toepassingen die alle bestanden op een telefoon beschadigden en andere die de batterij en de goede werking ervan beschadigden. We moeten bedenken dat onze smartphones vaak meer vertrouwelijke informatie bevatten dan zelfs een computer. Vooral als we onze pc’s niet voor het werk gebruiken, maar alleen om spelletjes te spelen of op het net te surfen. Hoe krijgen hackers het voor elkaar om onze telefoons te infecteren? De gebruikte technieken lijken sterk op die welke op computers worden gebruikt. Ten eerste, door een kwaadaardige applicatie te installeren. Of door malware op een website. Maar ook met besmette links in e-mails. Maar het internet is niet het enige risico. Infrarood en Bluetooth kunnen ook door cybercriminelen worden gebruikt om onze mobiele toestellen te infecteren. Bovendien is het infecteren van een smartphone sneller en gemakkelijker dan het infecteren van een pc.

Risico’s van een antivirus

Het belangrijkste punt van kritiek op Android-antivirus is dat het te veel toestemmingen vereist. Met andere woorden, om ons tegen virussen te beschermen, nemen zij bezit van al onze gegevens. Kortom, u moet vrij zeker zijn voordat u al deze machtigingen voor de eerste keer aanvaardt. Bovendien draaien veel antivirusprogramma’s altijd op de achtergrond, wat een enorme hoeveelheid batterijstroom verbruikt. Bovendien worden zij vaak betaald, vooral de meest efficiënte. De gratis varianten zullen u waarschijnlijk niet tegen alle bestaande malware beschermen.

Welke antivirus voor Android kiezen

Het kiezen van een antivirus is niet eenvoudig. Het moet gebeuren volgens uw behoeften en beschikbaarheid. Drie van de meest aanbevolen zijn Avast Mobile Security & Antivirus, AVG Mobile (dat zowel op Android smartphones als tablets werkt) en Avira Antivirus Security. Alvorens er een te kiezen, is het echter raadzaam er ten minste een paar uit te proberen. Zo kunt u zien aan welke u de voorkeur geeft op basis van uw smartphonegebruik. En ook om te zien welke antivirus het minste batterijvermogen verbruikt in compatibiliteit met uw telefoon.