Hoe de donkere modus te activeren op Android smartphones

Om de donkere modus te activeren op de verschillende versies van Android, moet je een paar kleine trucs kennen. Dit is hoe

Smartphones met Android 10 zijn er nog maar weinig, net als de gebruikers die de donkere modus kunnen activeren die van nature aanwezig is in het nieuwe besturingssysteem. Als je een Android 9 of eerdere smartphone hebt, wanhoop dan echter niet – er zijn manieren om de donkere modus ook op je smartphone te activeren.

Iedereen wil een donkere modus omdat het in het donker relaxter is en vooral omdat het veel stroom bespaart als je smartphone een OLED-scherm heeft: uit een recente test bleek dat, met de donkere modus de hele dag geactiveerd, de batterij van een iPhone XS tot 30% langer meegaat. Hetzelfde geldt voor Android-smartphones, procentpunt meer of minder. Dus hier is hoe u de donkere modus kunt activeren op Android 10, Android 9 en, dankzij apps van derden, zelfs op Android 8 of eerder. Als je de donkere modus via een app activeert, zullen niet alle andere apps die je op je telefoon hebt geïnstalleerd automatisch donkerder kunnen worden, maar dat is beter dan niets.

Hoe activeer je de donkere modus op Android 10

Android 10 heeft een native donkere modus, die je activeert via de scherminstellingen. Het activeren is heel eenvoudig: ga naar Instellingen > Weergave en activeer de “Donker thema” toggle. Helaas is het niet mogelijk om een tijd in te stellen om de donkere modus automatisch in/uit te schakelen op Android 10.

Hoe de donkere modus in te schakelen op Android 9

Android 9 heeft een donkere modus, zij het niet 100% compleet, maar het is verborgen. Om het te activeren moet je de ontwikkelaarsinstellingen aanzetten door naar Instellingen > Over telefoon te gaan en zeven keer op “Build number” te tikken. Op dit punt, binnen de ontwikkelaarsopties, vinden we de mogelijkheid om de donkere modus te activeren (die zal worden gedefinieerd als “Nachtmodus”: ofwel “Altijd aan” of “Geactiveerd volgens tijd en dag”.

Hoe activeer ik de donkere modus op Android 8 en eerder

Op Android 8 en eerder is er geen manier om de donkere modus te activeren op het niveau van het besturingssysteem. Er zijn echter apps van derden die dit kunnen simuleren. De prestaties zijn niet identiek aan die van Android 10, maar als de donkere modus een belangrijke functie voor ons is, is het de moeite waard om ten minste twee apps te proberen: de eerste is SystemUI Tuner, de tweede is Dark Mode.

SystemUI Tuner is eigenlijk een vrij uitgebreide app (en niet erg gemakkelijk te gebruiken) waarmee we veel aspecten van Android kunnen aanpassen. De donkere modus daarentegen dient alleen om de nachtmodus of de dagmodus te activeren of om automatisch tussen beide te schakelen.