Waarom uw pc Windows 10-updates niet wil installeren

Veel gebruikers melden nog steeds problemen met de installatie van de 2020 May Update, de nieuwste update die beschikbaar is voor Windows 10

De 2020 May Update, de eerste grote halfjaarlijkse update voor Windows 10 in 2020, is nu al enkele weken beschikbaar, maar veel gebruikers kunnen hem niet installeren. Op Reddit en het officiële ondersteuningsforum van Microsoft zijn hier talloze meldingen van geweest.

Gebruikers beweren dat ze hebben geprobeerd de update te installeren, maar een foutmelding hebben gekregen: “Deze pc kan niet worden bijgewerkt naar Windows 10. De instellingen van uw pc worden nog niet ondersteund op deze versie van Windows 10. Microsoft werkt eraan om uw instellingen binnenkort te ondersteunen. Er is geen actie vereist. Windows Update zal deze versie van Windows 10 automatisch aanbieden wanneer deze instellingen worden ondersteund.” Het is een bericht dat niet veel aanwijzingen biedt over waarom u Windows 10 niet kunt updaten, zozeer zelfs dat gebruikers massaal online zijn gegaan om antwoorden te zoeken, maar het doet erg denken aan het bericht “Uw apparaat is niet klaar” dat veel gebruikers eind mei ontvingen.

Windows 10 wil niet updaten: wat is er aan de hand

Uit de berichten die door gebruikers zijn geplaatst, lijkt het erop dat dit probleem verschillende soorten configuraties treft, met verschillende oudere versies van Windows: 1809, 1903 en 1909. Een Reddit-gebruiker beweert het bericht te hebben ontvangen nadat hij probeerde over te schakelen van een vorige Windows 10 Home-versie naar de 2004-versie (d.w.z. die met de mei-update) van Windows 10 Pro. Andere gebruikers hebben problemen ondervonden terwijl ze in de Home-versie bleven. Het probleem lijkt vaker voor te komen als je Windows probeert bij te werken via Windows Update: 30% van de pogingen zou mislukken.

Hoe deblokkeer je de update naar May Update 2020

Op het officiële forum van Microsoft gaf een medewerker van het bedrijf wat meer uitleg: het bericht zou kunnen verschijnen in het geval van verschillende hardware incompatibiliteitsproblemen. Om dit probleem op te lossen, moet u daarom eerst alle stuurprogramma’s voor onderdelen en randapparatuur van uw pc bijwerken naar de nieuwste versie.

Daarna gaat u naar Instellingen > Updates & Beveiliging > Windows-beveiliging > Windows-beveiliging openen > Apparaatbeveiliging > Kernisolatie. Hier moet u Core Isolation uitschakelen en onmiddellijk daarna opnieuw proberen om te upgraden naar Windows 10 Mei Update. Volgens Microsoft is dit in de meeste gevallen voldoende om de update te ontgrendelen.