Heeft u oproepen ontvangen van een Tunesisch nummer? Hier is waarom u zich zorgen moet gaan maken, wat de gevaren zijn en hoe u zich kunt verdedigen
We hebben het er al een paar keer over gehad, maar de laatste paar dagen krijgen we een aantal nieuwe meldingen, een teken dat de oplichtingsactiviteiten weer zijn begonnen. Waar hebben we het over? Telefoontjes met een Tunesisch nummer (+216): één keer overgaan en dan hangen ze op. Om welke reden? Hun doel is de gebruiker zover te krijgen dat hij hen terugbelt: het kost maar een paar seconden om de simkaartrekening leeg te maken, of om wekelijkse pay-as-you-go abonnementen te activeren.
Deze telefoonzwendel is al een paar jaar aan de gang, maar niemand is in staat geweest om het te stoppen. Telkens verandert het nummer met het Tunesische (maar ook Kosovaarse of Moldavische) kengetal, zodat het enige tijd duurt voordat het wordt geblokkeerd. Van tientallen slachtoffers worden de rekeningen van hun SIM-kaart leeggehaald, zelfs als zij maar één telefoontje van een paar seconden plegen. Is er een manier om jezelf tegen dit soort oplichting te beschermen? Bel in geen geval naar onbekende nummers met het Tunesische kengetal (+216).
Oproepen uit Tunesië: wat ze zijn
Om misverstanden te voorkomen, zeggen we maar meteen dat het hier om telefonische oplichting gaat. Als u een gemiste oproep met een Tunesisch netnummer (+216) op uw smartphone hebt gevonden, kunnen we u nu al zeggen dat het een valstrik is. Tot voor kort gebruikten criminelen deze twee telefoonnummers om hun oplichting uit te voeren: +216 28 915 036 of +216 28 914 685. Maar nu zijn ze geblokkeerd, zodat de oplichters gedwongen zijn ze te wijzigen.
Hoe werkt dit soort oplichterij? Heel eenvoudig. In jargon heet het Wangiri en het gebruikt de ping call techniek om geld van gebruikers te stelen. Stap 1 van de zwendel bestaat erin een telefoonnummer te bellen (vast of mobiel, het maakt niet uit) en één keer over te laten gaan. Op die manier vindt de persoon een gemiste oproep op zijn smartphone en zal hij, zonder het nummer te kennen, proberen terug te bellen. Hier begint fase 2 van de zwendel: na het eerste belsignaal antwoordt een antwoordapparaat met vreemde geluiden, en binnen enkele seconden wordt de SIM-kaartrekening leeggehaald. Sommige gebruikers hebben ook melding gemaakt van de activering van betaalde abonnementen ter waarde van 5-7 euro per week.
Bellen vanuit Tunesië: de gevaren
Oproepen ontvangen van een Tunesisch nummer is op zich niet gevaarlijk. Het is gevaarlijk als we ze proberen terug te bellen. Zoals we net al zeiden, het duurt maar een paar seconden om je SIM account leeg te laten lopen. In sommige gevallen liepen de kosten van het gesprek op tot 1,50 euro per seconde. Een zeer hoge kostprijs.
Het kan ook gebeuren dat samen met de kosten van het gesprek een maandabonnement van minstens 5 euro per maand wordt geactiveerd op de kaart van de gebruiker. Naast de schade van het leeghalen van je simkaartrekening is er ook het extra ongemak van het moeten betalen voor een ongewenst maandabonnement.
Mute oproepen uit Tunesië: hoe bescherm je jezelf
Het is niet eenvoudig om jezelf tegen dit soort oplichting te beschermen. Jammer genoeg hebben telefoonoperatoren niet veel wapens om dergelijke oproepen in de kiem te smoren. Een goede manier zou zijn om onmiddellijk aangifte te doen bij de politie van het nummer dat u heeft gebeld, zodat een onderzoek kan worden ingesteld en de kaart kan worden geblokkeerd.
Om het probleem te proberen in te dammen, kunt u gebruikmaken van een functie op zowel Android- als iOS-smartphones: nummerblokkering. Dit is zeer nuttig om inkomende oproepen van callcenters in de kiem te smoren, en kan ook worden gebruikt voor Tunesische nummers. U kunt ook een toepassing zoals TrueCaller op uw smartphone installeren, waarmee inkomende oproepen van callcenters en ‘gevaarlijke’ telefoonnummers worden geblokkeerd.
Wat betaalde abonnementen betreft, raden wij u aan het servicecentrum van uw operator te bellen en hem te vragen de blokkering te activeren, een systeem dat u tegen dit soort oplichterij beschermt. Ten slotte willen wij u eraan herinneren dat oplichters in sommige gevallen niet alleen nummers met Tunesische kiescodes gebruiken, maar ook nummers met Moldavische (+373) en Kosovaarse (+383) kiescodes.