Malware, wat zijn de verschillen tussen virussen, trojans, spyware en adware

Van wormen tot spyware, via trojans: er zijn verschillende soorten virussen en ze verschillen naargelang hun doel en de techniek die gebruikt wordt om zich te verspreiden

We horen vaak praten over computervirussen, vooral de laatste tijd. Maar wat is een virus? Over het algemeen wordt dit woord gebruikt om een reeks kwaadaardige en dus gevaarlijke programma’s aan te duiden die met behulp van verschillende trucs in computers kunnen binnendringen.

En dat is nog niet alles. Een virus kan ook een mobiel toestel aantasten. Het zou correcter zijn te zeggen dat een virus kwaadaardige software is die zich op elke computer kan installeren. Om welke redenen? Ook hier zijn de redenen uiteenlopend en afhankelijk van de bedoelingen van cybercriminelen. Een virus kan worden verspreid om de hardwarestructuur van de computer te beschadigen of om gegevens van het apparaat te stelen. Dan zijn er virussen die het gedrag van de gebruiker bespioneren. Normaal gesproken wordt een andere term gebruikt om deze programma’s aan te duiden: malware. Een woord dat twee andere woorden bevat: kwaadaardig en software.

Er zijn verschillende soorten virussen en ze onderscheiden zich van elkaar door hun doel en de gebruikte methode om machines binnen te dringen en zich te verspreiden.

Virus

Virussen werden voor het eerst genoemd in het begin van de jaren tachtig, toen de eerste kwaadaardige programma’s verschenen. Een virus is kwaadaardige software die de code van de aangetaste computer herschrijft en zich meestal van de ene naar de andere machine verspreidt door het bestand met de malware over te dragen. Het is bijvoorbeeld voldoende om een USB-stick in de PC te steken.

Trojaans Paard

Het Trojaanse Paard wordt zo genoemd omdat het de onwetende medewerking van gebruikers nodig heeft om het systeem binnen te dringen. Het virus verbergt zich namelijk achter ogenschijnlijk legitieme programma’s of bestanden en zodra het slachtoffer de “deuren” van de PC heeft geopend, wordt het kwaadaardige programma geruisloos ontketend. In feite handelt het kwaadaardige programma in het geheim en probeert het persoonlijke gegevens (waaronder wachtwoorden) te stelen. Het wordt ook vaak gebruikt door hackers om de geïnfecteerde computer op hol te laten slaan (DoS-aanval). Over het algemeen wordt dit type virus verspreid via e-mail.

Worm

De Worm is een virus dat, net als het Trojaanse Paard, gebruikers moet misleiden om computers aan te vallen. In de meeste gevallen is het kwaadaardige programma opgenomen in e-mails. De bijzonderheid ervan, die het van andere malware onderscheidt, is dat het zichzelf vele malen kan repliceren, toegang kan krijgen tot de mailbox van het geïnfecteerde slachtoffer en e-mails met het virus naar andere contactpersonen kan sturen.

Adware en spyware

Adware en spyware zijn zeer vergelijkbare schadelijke programma’s, omdat hun taak erin bestaat het internetgedrag van de slachtoffers te bespioneren. Ze richten zich op computers via verschillende trucs: een e-mailbijlage of een link. Soms verbergt malware zich achter een pop-up. Adware en Spyware veranderen browserconfiguraties en leiden het webverkeer van slachtoffers naar bepaalde websites, die meestal advertenties bevatten. Of, ze overspoelen de gebruiker met advertenties. In het ergste geval kunnen virussen zelfs de persoonlijke gegevens van slachtoffers stelen.

Hoe jezelf te beschermen

De meest effectieve manier om jezelf te beschermen is aandacht te besteden aan de links of bijlagen die je opent. Zoals we hebben gezien, heeft het virus de gebruiker nodig om een computer aan te vallen. Zonder dat, zou het erg moeilijk zijn. Het is een goede gewoonte om op uw hoede te zijn wanneer u e-mails ontvangt van verdachte contacten. Het is ook essentieel om een goed antivirusprogramma te hebben, dat altijd moet worden bijgewerkt. Vergeet tot slot niet de laatste beveiligingsupdates voor uw besturingssysteem te installeren.