Messenger en Messenger Lite, verschillen tussen de twee messaging apps

Als je toestel weinig geheugen heeft kun je overwegen om Messenger Lite te installeren, hier zijn de verschillen met de ‘klassieke’ app

Met ongeveer 1,3 miljoen maandelijkse actieve gebruikers is Facebook Messenger, samen met WhatsApp, het meest gebruikte instant messaging platform ter wereld.

Naast het versturen van berichten kan de Messenger-app ook worden gebruikt om GIF’s, animaties en emoji te versturen, verhalen te plaatsen en spelletjes te spelen.

Al deze functies hebben een prijs: de Facebook Messenger-app is zwaar. Afhankelijk van je smartphone kan het downloaden van de app de prestaties van je apparaat vertragen.

Helaas is de gigant uit Menlo Park echter gekomen met Facebook Messenger Lite.

Als je je afvraagt wat Facebook Lite is, dan is dit wat het is.

Het is qua graphics identiek aan Facebook Messenger, maar dan in een ‘lichtgewicht’ versie omdat het niet alle functies heeft die in de originele app te vinden zijn. Vanwege deze “functionele beperkingen” had Facebook gepland om Messenger Lite alleen in India en het Afrikaanse continent te lanceren. Dit was ook om gebruikers met verouderde mobiele apparaten of een slechte internetverbinding in staat te stellen beter gebruik te maken van de diensten.

Wegens het succes werd de app vervolgens echter bijna overal ter wereld, waaronder Italië, op Android uitgebracht.

Verschillen tussen Messenger en Messenger Lite

Hoe werkt Messenger en hoe werkt Messenger Lite?

Laten we eens kijken wat de Lite-versie van Facebook Messenger anders maakt dan het origineel.

Messenger Lite is lichter

Met minder functies en features is het logisch dat het belangrijkste verschil tussen Messenger Lite en Messenger het specifieke gewicht van de app is.

Messenger Lite weegt slechts 25MB, terwijl de oorspronkelijke versie zo’n 199MB weegt.

Messenger Lite gebruikt minder bronnen

Of de Messenger Lite-app nu in gebruik is of is afgesloten, deze gebruikt minder bronnen, wat minder opslagruimte betekent. Dit komt ten goede aan smartphones met 2 GB aan boord, die zeker sneller reageren.

Messenger Lite downloadt foto’s niet direct

Om geheugenruimte te besparen, downloadt Messenger Lite binnenkomende foto’s niet automatisch, tenzij je erop klikt.

Messenger Lite heeft een eenvoudigere interface

De interface van de twee apps is ook anders. Messenger Lite is veel eenvoudiger, verdeeld in drie secties – recente gesprekken en actieve contacten, adresboek en instellingen – die toegankelijk zijn via knoppen in de bovenste balk.

Mist zijn alle functies gewijd aan games, audio-gesprekken, video’s en ‘Days’, Messenger’s versie van Instagram Stories.

Messenger Lite mist ook de mogelijkheid om GIF’s, bots of reacties toe te voegen aan individuele berichten. In plaats daarvan kun je foto’s, stickers en audioberichten versturen en ontvangen.

Messenger Lite is minder veilig

Een grote tekortkoming van Lite is de beveiliging, aangezien het geen end-to-end-encryptiebeveiliging voor gesprekken heeft.

Messenger Lite werkt op 2G-netwerken

Tot slot is Messenger Lite ontworpen om te werken op 2G-netwerken.

Wanneer wordt Messenger Lite aanbevolen?

Facebook Messenger Lite heeft minder functies dan de volledige versie, zoals we hebben gezien. Het blijft echter gepolijst en prettig in gebruik.

Diegenen die een goedkope smartphone gebruiken of zich in gebieden bevinden waar de kosten van een internetverbinding hoog zijn, kunnen kiezen voor Messenger Lite zonder de behoefte te voelen voor de uitgebreidere versie.