Een benchmark is een vergelijkende waarde die de gebruiker in staat stelt resultaten gericht te analyseren en te evalueren. Het wordt gebruikt in bedrijfskunde, financiën, IT en andere voor ondernemers relevante gebieden.
Benchmark bestaat uit twee conceptuele componenten. “Bench” betekent “werkbank” of “bank”. “Mark” betekent vertaald “teken”. Het woord samenstelling komt van het oorspronkelijke gebruik van het ijkpunt, dat voor het eerst werd gebruikt in de landmeetkunde, waar het werd toegepast in de context van waterpassing.
Benchmarking leren kennen als een flexibel instrument
Het ijkpunt, of benchmarking zoals de behandeling ervan wordt genoemd, kan op verschillende manieren worden gebruikt. Vergelijking is altijd de basis van de afzonderlijke procedures. In de bedrijfskunde, bijvoorbeeld, worden processen of producten met elkaar vergeleken. Het vergelijken van processen is zinvol om ze in de toekomst efficiënter te maken, zodat ze minder kosten en personeel vergen. Daarnaast kunnen ook technologieën die in operationele processen zijn geïntegreerd, worden onderzocht om hun efficiëntie te vergelijken.
Producten kunnen ook met elkaar worden vergeleken. Mogelijke criteria in dit verband zijn:
- Prijs
- Uniek verkoopargument
- Functionaliteit
In de financiële wereld wordt benchmarking vaak gebruikt om te analyseren of een investering het gewenste succes heeft opgeleverd. De aandelenindex is hier een voorbeeld van.
Benchmark in IT
In de IT-sector wordt benchmarking vaak gebruikt om rekenkracht te vergelijken en af te zetten tegen een andere. Dit wordt vaak gerealiseerd met programma’s die speciaal voor deze behoefte zijn geschreven.
Computercapaciteiten zijn bijzonder belangrijk bij commercieel gebruik. Daarom worden computers bij benchmarking gemeten aan de hand van een referentiewaarde en kunnen zo duurzaam worden beoordeeld op hun efficiëntie.
Softwareoplossingen beschikbaar voor benchmarking
Om kerncijfers te kunnen verzamelen en vergelijken, is IT-ondersteuning van hoge kwaliteit tegenwoordig van essentieel belang. De software-oplossingen die zijn ontwikkeld voor benchmark-vergelijkingen zijn gericht op kengetallen die objectief tot stand zijn gekomen en begrijpelijk, valide en betrouwbaar zijn. Softwareproducten voor benchmarking kunnen worden ingedeeld naar de methoden die daarvoor worden gebruikt.
Methodes voor benchmarking in een oogopslag
Een benchmark kan bijvoorbeeld gedeeltelijk worden gebruikt. In dit geval worden in het kader van de verslaglegging kerncijfers bepaald en met elkaar vergeleken. Hoe deze kengetallen tot stand zijn gekomen, wordt echter niet in aanmerking genomen. Benchmarking, dat een multidimensionele aanpak heeft, werkt hier veel preciezer. Het werkt op een complexe manier en omvat correlaties tussen oorzaak en gevolg, die de resultaten meer betekenis geven. Datamining is ook interessant voor benchmarks. Het wordt gebruikt om processen rond productie en management in bedrijven te verbeteren en verzamelt ook gegevens die extern zijn aan het bedrijf.